друкувати


Співає й грає Печеніжин

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-11-04 12:32:25

Невеличка аудіоколекція гуцульського фольклору недавно поповнилася ще одним виданням. Мова йде про касету й компакт-диск "Співає й грає Печеніжин — Довбушів край" (Калуш: "Студія 6 секунд", 2008). Ініціатором цього видання став заслужений артист України член Гуцульського товариства Микола Савчук із Коломиї. Він запропонував відтворити в аудіозаписі автентичну палітру колишнього містечка, в якому народився головний наш опришок — Олекса Довбуш і яке називається Печеніжином. Ця некоронована столиця Коломийської Гуцульщини славиться, як відомо, не лише гуцульськими різьбярами, а й музиками та співаками.

На компакт-диску слухачі можуть помилуватися незабутньою блискучою гуцульською грою капели Сметанюків ще з 50-х років минулого століття, а також почути класичну "Гуцулку" Коломийської Гуцульщини, яку веде на фрілці Василь Луцак (Ливуньик) разом зі своїми спільниками (запис з 80-х років). А ще тут записано колядку, щедрівку на "Милані", тобто на свято Меланки, великодні та весільні співанки, мелодії сучасних гуцульських музик Печеніжина і старовинні співанки.

Загалом касету творило майже 30 осіб. Організаційно допомагали працівники місцевих закладів культури, селищний голова (він і виконавець) В.Котів. Безперечно, такого видання не було б, якби не запевнення відомого уродженця Печеніжина, підприємця, Д. Гладуняка, який пообіцяв фінансово підтримати аудіовидання. І свого слова цей господарник і меценат дотримав. На презентації в Печеніжині він подарував кожному виконавцеві по аудіокасеті й компакт-дискові, влаштував набуток і подякував своїм односельцям за їхню прислугу.

Згаданий компакт-диск відкриває серію "Фольклор Коломийської Гуцульщини". Наступним виданням буде автентика Великого Ключева, повідомляє Галичина.

Обговорити на форумі