друкувати


З 1 листопада знову місячник добровільної здачі зброї

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-24 11:41:52

З першого листопада органи внутрішніх справ Прикарпаття проводитимуть місячник добровільної здачі зброї та боєприпасів, що перебувають, так би мовити, в підпіллі. Оголошуючи акцію доброї волі, міліція сподівається, що власники незареєстрованої зброї у цей період скористаються нагодою уникнути будь-якої відповідальності за протизаконне зберігання смертоносних речей. Понад те, дозвільною системою передбачено легалізацію мисливських рушниць в тому разі, якщо вони після експертного дослідження будуть визнані технічно справними і, зрозуміло, не "засвітилися" у злочинах з використанням зброї.

У цьому році аналогічну акцію міліція проводила у березні. На неї відгукнулися понад сто мешканців області. Вони добровільно звернулися в міліцію з заявами про вирішення питання щодо подальшої "долі" зброї чи боєприпасів, існування яких доти суперечило чинному законодавству. Як наслідок, нелегальний обіг зброї тоді "збіднів" на 108 одиниць незареєстрованих стволів, натомість їх власники позбулися проблем. З іншого боку, 25 громадян скористалися можливістю зареєструвати мисливські рушниці.

Водночас важко зрозуміти тих громадян, які наражають і себе, і оточуючих на небезпеку від вогнепальної зброї. До прикладу, учора ввечері у Рожнятівському районі міліціонери затримали 18-річного юнака, в якого було вилучено обріз мисливської рушниці. Вирішується питання про притягнення затриманого до кримінальної відповідальності.

Цей, а також інші приклади низької правосвідомості громадян мали б стати пересторогою для тих, хто вперто не бажає розлучатися з незаконною зброєю. На жаль, прозріння настає лише тоді, коли правоохоронці документують злочини. Доречно зауважити, що з початку цього року міліцією Івано-Франківщини виявлено 139 злочинів, пов’язаних з незаконним поводженням зі зброєю, повідомляє ЦЗГ УМВС України в Івано-Франківській області .

Обговорити на форумі