друкувати


На Прикарпатті робоча група готує програму протидії проявам пияцтва

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-21 01:25:38

Під головуванням першого заступника голови Івано-Франківської обласної ради Зіновія Береговського відбулося перше засідання новоствореної робочої групи з підготовки обласної Програми щодо посилення профілактичного впливу і протидії проявам пияцтва, алкоголізму та тютюнопаління серед населення області на 2008-2011 роки, - повідомили ПІАРу в прес-службі голови облради. Розгляд та прийняття такої профілактичної програми передбачається на наступній 26 листопадовій сесії облради.

Під час обговорення "вельми актуального питання" членами робочої групи - представниками управлінь культури, освіти і науки, управління у справах сім’ї та молоді, управління спорту, головного управління охорони здоров’я ОДА - звучали пропозиції створити постійно-діючу координаційну раду з даного питання і відповідні ради в районах та містах обласного значення. Начальник управління спорту Василь Вірастюк запропонував колегам, внести у майбутню обласну профілактичну програму наступне: аби перед кожною міською багатоповерхівкою забудовники "в обов’язковому порядку" облаштовували спортивні площадки, і щоб місцеві податківці "віднайшли механізми", як зменшити на 5% податки тим власникам кафе і ресторанів, у закладах яких палити заборонено.

Заступник начальника управління освіти і науки Ігор Гаврилюк занепокоєний відсутністю адмінвідповідальності працівників торгівлі за продаж підліткам пива, яке чомусь не вважають алкогольним напоєм.

Водночас члени робочої групи, створеної розпорядженням голови обласної ради Ігоря Олійника, познайомилися з аналогічною програмою профілактичного впливу і протидії проявам пияцтва та алкоголізму серед населення Вінницької області, яка прийнята 18 вересня рішенням 19 сесії тамтешньої облради.

Довідка. Разом зі згаданою програмою Вінницька обласна рада прийняла Звернення до Верховної Ради України щодо законодавчого врегулювання відносин у сфері профілактики і протидії проявам пияцтва та алкоголізму серед населення. У ньому, зокрема, зазначено: "Заборонити рекламу алкогольних напоїв на радіо та телебаченні, театрально-концертних, спортивних та інших заходах, де присутні діти та молодь. Ввести в дію з 1 січня 2009 року заборону реклами алкоголем ми напоїв в усіх друкованих ЗМІ, реклами знаків для товарів і послуг, під якими випускаються алкогольні напої. Кодекс України про адміністративні порушення вінничани пропонують доповнити статтями, які б передбачали відповідальність за продаж алкогольних напоїв в межах 200 м від закладів навчання, лікування, гуртожитків, а також в місцях підвищеної небезпеки (вокзали, аеропорти, станції метро).
Передумовою прийняття такої програми Вінницькою обласною радою стало те, що у поточному році за збут і самогоноваріння до адмінвідповідальності притягнуто 226 осіб; за порушення антиалкогольного законодавства оштрафовано 17 тисяч мешканців області.


Джерело: Інформаційне Агенство "ПІАР"
Обговорити на форумі