друкувати


Йодна недостатність — причина багатьох захворювань

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-20 09:56:29

У Коломийському районі не вистачає вмісту йоду в грунті, воді, продуктах харчування. Добова потреба організму в йоді – 50 мкг для дітей грудного, 90 – молодшого віку, 120 мкг – для дітей від 7 до 12 років, 150 мкг – понад 12 років і 200 мкг – для вагітних жінок і впродовж періоду годування немовлят грудьми. Ми щоденно одержуємо з їжею та водою до 40 мкг, дефіцит – від 40 до 100 мкг на добу.

Цей елемент виробляє гормони щитоподібної залози, від яких залежить життєдіяльність організму й навіть стан психіки. Через дефіцит поширеність зобу в області вдвічі перевищує середньодержавний показник. Можливі серйозніші захворювання – розумова відсталість і зниження інтелекту, поряд із важко діагностованими випадками трапляється кретинізм; зростання акушерської патології (викидні, мертвонароджені, передчасні пологи).

Для профілактики слід уживати йодовану сіль; продукти моря (100 г морської капусти містить 150 мкг йоду, 100 г м’яса креветок – 110 мкг, тоді як у 100 г овочів, річкової риби, яловичини, яєць 5-12 мкг); таблетовані препарати – "Йодомарин-100" та "Йодомарин-200" (призначають для запобігання та при ендемічному зобі дітям, підліткам і дорослим, при вагітності і грудному годуванні).

Пропонуємо тест, результати якого можуть бути приводом для звертання до лікарів. Самолікування недопустиме! На кожне із запитань відповідайте "так" або "ні".

1. Чи відчуваєте стиснення в горлі?
2. Чи траплялася патологія щитоподібної залози у ваших батьків?
3. Чи підвищилася ваша вага впродовж останніх місяців?
4. Чи знизилася вага впродовж останніх місяців?
5. Чи збільшився апетит?
6. Чи зменшився апетит?
7. Чи не помітили посиленої пітливості?
8. Чи не змерзаєте ви останнім часом, навіть коли тепло?
9. У вас останнім часом гарячі руки?
10. Руки і ноги постійно холодні?
11. Чи часто занепокоєні?
12. Чи не почуваєтеся сонними, постійно втомленими, чого не було досі?
13. Чи не охоплює вас незрозуміле тремтіння?
14. Чи не почастішав останнім часом пульс у стані спокою?
15. Чи не стала шкіра більш сухою?
16. Чи не докучають вам закрепи?

Якщо ви 6 або більше разів відповіли позитивно, то, ймовірно, організм відчуває нестачу йоду. Обов’язково зверніться до спеціаліста.

Автор: Ірина Лазарович, лікар-ендокринолог, "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі