друкувати


Форель: осінній нерест

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-17 01:57:46

Не кожна область України може пишатись наявністю у водоймах цінного виду риби — форелі. У водоймах нашої області вона є! Тому потрібно її оберігати, особливо під час нересту, який триває восени. З 15 жовтня до 5 грудня в області оголошено двомісячник охорони нерестуючої форелі.

У цей час вимоги працівників рибоохорони суворішають. Отже, доведеться відповідати перед державою (зараз здебільшого матеріали на порушників Правил риболовлі направляються у суди).

Державний інспектор рибоохорони, захищаючи інтереси держави, захищає одночасно інтереси кожного громадянина. А про який захист інтересів можна говорити, коли в нашій області риба найдорожча? Не кожен працюючий за такою ціною може дозволити собі її купити. Ось і зважуються деякі гурмани на вилов риби забороненими знаряддями чи у недозволений час, або рибалять у місцях, де це робити не дозволено.

Одним із найпоширеніших порушень залишається вилов молоді риб, яка не досягла дозволених для вилову розмірів. Варто узяти собі на замітку, що порушення Правил рибальства карається не лише штрафом. Порушнику доведеться відшкодувати збитки, завдані водним живим ресурсам. Так, вилов одного сома "коштуватиме" 85 грн., а судака, сазана, щуки та форелі — по 51 грн. кожна особина. Виловлений рибець "затягне" на 34 грн. Короп, лящ, білизна (місцева назва "фат"), лин, відповідно, "полегшать" гаманець на 25 грн. 50 коп. кожна рибина, а плітка і підуст, відповідно, на 10 грн.20 коп. за кожний "хвіст". За кожного карася, клепця (інша назва білоглазка), окуня та головня доведеться сплатити по 5 грн.10 коп.

Не треба вважати, що робота рибоохорони обмежується лише покаранням "вудочників". Серед "здобутків" є і кримінальні справи. Особливим видом порушень є вилов риби у недозволених місцях. Більш детальну інформацію з цього приводу можна отримати в Івано-Франківськдержрибоохороні.

Автор: Микола ЛАСІЙЧУК, державний інспектор рибоохорони, "Вільний голос"
Обговорити на форумі