друкувати


Кава знижує дію нікотину на організм

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-17 10:08:58

Що робить більшість людей, прокинувшись вранці? До чого тягнеться рука і які думки в голові виникають раптом, коли відчуваєте знайомий уранішній аромат, що бадьорить? Хтось каву не любить, хтось життя своє представити не може без уранішньої чашки хорошого вранішнього напою, а хтось не любить себе і починає свій ранок з чашки щонайміцнішої кави і сигаретки на голодний шлунок.

До речі, за словами вчених, курці, що п'ють багато кави, наполовину менше ризикують захворіти раком, ніж ті, хто не п'є кави. Відповідно до висновків іспанських лікарів кава знижує дію нікотину на організм людини.

Самі по собі кофеїн і нікотин є одними з основних винуватців виникнення злоякісних пухлин сечового міхура. Серед чоловіків, страждаючих раком цього внутрішнього органу, 50% – активні курці. У жінок ця цифра досягає 30%.

Сигарета підвищує ризик захворювання на 200%-500%. Якщо людина кидає палити, ризик захворювання знижується до середньостатистичного рівня протягом двох-чотирьох років.

Вважається також, що кава і нікотин здатні захистити мозок від важкого нейродегенеративного захворювання.

Зв'язок куріння із зниженим ризиком розвитку паркінсонізму давно відомий вченим. В той же час багато експертів вважають хворобу Паркінсона генетично обумовленим захворюванням, причому відсутність схильності до куріння у хворих паркінсонізмом може пояснюватися тими ж генетичними особливостями.

Щоб перевірити цю гіпотезу, дослідники з Університету Маямі вирішили оцінити зв'язок паркінсонізму з курінням, а також з підвищеним споживанням кави на прикладі хворих паркінсонізмом і їхніх найближчих родичів, які володіють схожим генотипом. В результаті з'ясувалося, що курців серед хворих паркінсонізмом було на 40% менше, ніж серед здорових учасників, причому курці із стажем зустрічалися серед них на 50% рідше.

Серед учасників дослідження було також на 40 % менше любителів кави, що вживали більше трьох чашок напою в день.

Автори відзначають, що причини, за яких вживання кави і куріння знижують ризик розвитку хвороби Паркінсона, в цілому залишаються невідомими. В той же час ця закономірність може бути пов'язана з впливом цих продуктів на дофаміновий обмін.

Відомий також той факт, що кофеїн підсилює репродуктивну функцію у чоловіків. Інакше кажучи, у чоловіка, що регулярно вживає каву, шанси стати батьком за інших рівних умов у декілька разів більше, ніж у любителя чаю, соків та інших напоїв, що не містять кофеїну.

Як вважають співробітники Американського товариства репродуктивної медицини, кофеїн – основна "діюча речовина" кави, що має виражену психостимулюючу активність, – збільшує швидкість руху сперматозоїдів так, що вони з більшою вірогідністю успішно досягають яйцеклітини і запліднюють її. Відповідних клінічних випробувань, природно, не проводилося, але, за розрахунками експертів, трьох чашок неміцної кави в день теоретично достатньо для того, щоб в 2-3 рази підвищити здібність до відтворення потомства.

Варто відзначити, що на швидкість руху сперматозоїдів впливають багато речовин як природного, так і синтетичного походження – наприклад основний компонент марихуани діючий - тетрагідроканабінол. Але зі всіх вивчених на справжній момент речовин тільки кофеїн стимулює сперматозоїди таким чином, що підвищується вірогідність успішного запліднення яйцеклітини. Наприклад, дія того ж тетрагідроканабінолу призводить до прямо протилежного ефекту – сперматозоїди, що стимулюються ним, гинуть на середині шляху до яйцеклітини.

Автор: Раїса КОРОЛЬОВА, Утро.UA
Обговорити на форумі