друкувати


До уваги пенсіонерів!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-15 10:07:17

Із 16 вересня 2008 року набув чинності Закон України "Про підвищення престижності шахтарської праці". Дія цього Закону поширюється на працівників, що видобувають (видобували) вугілля, залізну руду, руди кольорових і рідкісних металів, марганцеві та уранові руди, працівників шахтобудівних підприємств, які зайняті на підземних роботах повний робочий день, та членів їх сімей.

Відповідно до ст. 8 даного Закону, в якій визначено особливості пенсійного забезпечення шахтарів, мінімальний розмір пенсії шахтарям, які відпрацювали на підземних роботах не менше 15 років для чоловіків та 7,5 років для жінок за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, встановлюється, незалежно від місяця останньої роботи, у розмірі 80 відсотків середньої заробітної плати шахтаря, з якої обчислюється пенсія, але не менше, як три розміри прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність (482 грн. — з 01.07.2008р.; 498 грн. — з 01.10.2008р.). Для обчислення розміру пенсій за віком за кожний повний рік стажу роботи на підземних роботах до страхового стажу додатково зараховується по одному року.

Крім того, відповідно до ст.7 закону, до пенсії по втраті годувальника встановлюється доплата у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається у розмірі:
— на одного непрацездатного члена сім’ї — 50% перерахованого розміру пенсії за віком померлого годувальника, в т.ч. трьох прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність;
— на двох і більше — 100% перерахованого розміру пенсії за віком померлого годувальника, в т.ч. трьох прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.
Телефон для довідок: 4-70-03.

Джерело: Адміністрація управління Пенсійного фонду України в Коломийському районі, "Вільний голос"
Обговорити на форумі