друкувати


Небеса знову випробовують нас

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-10 01:55:41

Треба серйозно задуматися: чим прогнівили Бога? Здавалося б, після страшної липневої повені мала б нам природа відвести час для ліквідації завданих стихією руйнацій і наведення порядку в наших душах. Якщо з першим ми більш-менш справлялися, то про душевне зцілення, очевидно, дбали замало. Бо ще кілька разів "небесна різка" була занесена над областю. А події 4 — 6 жовтня у черговий раз виявили марноту людських зусиль перед силами природи.

Лише за дві доби на Прикарпатті випала місячна норма опадів. Рівень води значно піднявся. Скажімо, протягом доби на метр над поточним у Дністрі, а ще більше — у невеликих річках, та навіть у сільських ставах, котрі вийшли з берегів. Вода залила Городенківський, Тисменицький, Надвірнянський, Коломийський, Верховинський, Богородчанський, Тлумацький райони.

Останній, до речі, як і під час липневої стихії, потерпів найбільше. Підтопило і кілька підвалів житлових будинків в обласному центрі. Та це дрібниці порівняно з іншими збитками, завданими повінню в районах.

Наприклад, у понеділок увечері був перекритий рух по об’їзній у селі Драгомирчанах Тисменицького району через пошкодження тимчасового мосту, спорудженого замість зруйнованого під час попередньої стихії. Щоправда, військовослужбовці, котрі працюють на відновлювальних роботах, швидко усувають ушкодження, і сьогодні міст уже може бути відкритим для автотранспорту. Вода підмила опору мосту в селі Підгір’ї Богородчанського району. Якщо його перекриють, то це серйозно затруднить сполучення з багатьма селами району.

У Верховинському районі на ділянці між селами Устеріки — Білоберізка розмито полотно, зведене після липневого паводку. Відновилися зсуви на три житлові будинки, людей з яких було відселено ще в серпні. Пошкоджено дві дамби у Тлумацькому районі та одну — в Богородчанському. Вода підтопила понад 40 гектарів сільськогосподарських угідь, сотні обійсть, залила чималу кількість підвалів, у тому числі й внаслідок підняття грунтових вод. Крім житлових будинків потерпіли й громадські будівлі. Зокрема в Тлумацькому районі підтоплено приміщення ФАПу, пошкоджено дах, замокли стеля й стіни сільського клубу та дитячого садка в селі Петрові, аналогічні збитки завдано адміністративним будівлям у селах Жукові та Яківці і приміщенню навчально-виховного комплексу в Братишеві.

Подекуди ситуація була настільки критична, що рятувальні загони ГУ МНС в області евакуювали 18 жителів Прикарпаття, з яких семеро — дітей. Зрештою, остаточні дані спричинених стихією збитків ще уточнюють. Але є й такі речі, котрі до офіційних даних не потрапляють. Скажімо, в одній з аптек обласного центру почув, що в них уже відчувається брак медичних засобів проти застуди. У них значно збільшилася кількість їх покупців саме протягом цих останніх дощових холодних днів.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі