друкувати


Результат роботи Коломийської ОДПІ - майже 39,3 мільйонів гривень

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-09 01:21:56

Головним завданням органів податкової служби є своєчасне поповнення Державної казни для вирішення питань державного значення, у тому числі питань соціально–економічного розвитку.

Результатом роботи податківців Коломийської ОДПІ у січні–вересні поточного року є збір до Державного бюджету майже 39,3 мільйонів гривень податків і зборів. Це на 9 мільйонів гривень або 129,8 відсотків перевищує фактичний збір за відповідний період попереднього року (тоді до державної скарбниці зібрано понад 30 мільйонів гривень).

До місцевих бюджетів м. Коломия та Коломийського району за 8 місяців поточного року забезпечено податків та зборів 59,2 мільйона гривень, ріст складає 136,7 відсотків.

Зростання надходжень до Державного бюджету забезпечено, насамперед, за рахунок підвищення рівня добровільної сплати податків, у регіоні добровільно сплачують 82% податків та платежів.

Забезпечення сталих надходжень до державної скарбниці – насамперед, заслуга тих, хто створює матеріальний продукт.

Окремо податковою інспекцією ведеться індивідуальне супроводження великих платників, які безперечно, забезпечують значну частку податкових надходжень.

Проте більшість середніх підприємств, що працюють в регіоні, нарощують з місяця в місяць обороти та мають податкову віддачу близьку до "0" спокійно переклавши весь тягар податкових платежів на сумлінних платників, таких як ЗАТ "Коломийське заводоуправління будівельних матеріалів", ВАТ "Агронафтогазтехсервіс", ВАТ "Дятьківці".

На сьогодні податковою службою виявляється використання платниками численних схем ухилення від сплати податків, особливо це стосується підприємств, що належать до фінансово-промислових груп.

Податковим органом проводиться основна оцінка роботи підприємств регіону за таким показником як податкова віддача з податку на прибуток, що передбачає співвідношення нарахованої суми податку до суми задекларованого скоригованого валового доходу.

Щоквартально інспекцією аналізується податкова віддача по видах діяльності для визначення середньогалузевого рівня податкової віддачі по області та Україні. Відповідно і рівень середньогалузевої податкової віддачі щоквартально змінюється, що викликає деякі незручності для платників, проте оптимальним значенням рівня податкової віддачі з податку на прибуток був і залишається 1 відсоток.

За результатами 6 місяців 2008 року податкова віддача з податку на прибуток по підприємствах м.Коломиї та Коломийського району становить 1,63 %, і це значення значно більше, ніж по області (0,83 відс.).

Виявлення причин низької податкової віддачі, розкриття схем мінімізації сплати податків шляхом проведення виїзних перевірок - повсякденна робота податківців та підрозділів податкової міліції з категорією платників, які не сплачують податки або сплачують їх у мізерних сумах.

Проте за результатами І півріччя ц.р. спостерігаються позитивні зрушення у напрямку збільшення рівня податкової віддачі. А саме за підсумками декларування податку на прибуток за І півріччя 2008 року рівень податкової віддачі з податку на прибуток порівняно з відповідним періодом минулого року підвищився з 1,46 відсотка до 1,63 відсотка. Забезпечено і додаткові надходження податку на прибуток у сумі мільйон гривень.

Підвищення податкового навантаження досягнуто також завдяки особливій увазі податківців Коломийщини саме до підприємств, які належать до категорії ризику. Передусім це ті, які декларують валові доходи на рівні валових витрат, та ті, які при значних обсягах валових доходів мінімізують податкові зобов’язання.

В результаті системної роботи з такими платниками 7 з них вийшли з категорії так званих "мінімізаторів" та мають податкову віддачу більше "1" відсотка.

Щоб не допустити зниження здобутих показників, забезпечити фінансову підтримку Програм Уряду на часі гостро стоїть завдання по збільшенню податкової віддачі до рівня середнього в Україні суб’єктами господарювання району, які повинні ясно усвідомлювати свою роль в наповненні бюджету, працювати легально, а не будувати схеми штучної збитковості і мінімізації податкових зобов’язань, повідомляє Коломийська ОДПІ.

Обговорити на форумі