друкувати


Поважний ювілей — 200-ліття церкви

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-09 11:16:42

Поважний ювілей — 200-ліття церкви відзначила громада села Ценява у день престольного празника — на Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього. Увіковічено цю дату на спеціальній таблиці, яку освятили після храмового богослужіння та водосвяття митрополит Галицький УАПЦ Андрій у співслужінні зі священиками УАПЦ та УПЦ КП.

Владика Андрій щиро привітав велелюдну сільську громаду та гостей зі святом, вручив грамоти, зокрема, настоятелю церкви — митрофорному протоієрею Василію Гаврилюку, Ценявському сільському голові Богданові Томенчуку, голові церковного комітету Галині Семчич. Були названі імена й інших активістів та доброчинців церкви — Героя України Василя Ткачука, директора спиртзаводу Анатолія Далибожика, депутата районної ради Марії Негрич.

Два минулих століття не додали, звісно, дерев’яній церковці міцності — тож перед громадою давно постала необхідність будувати нову святиню. Впродовж декількох років збирали кошти, заготовляли матеріали, а навесні розпочали зводити стіни. Отож цього святкового дня урочистою процесією духовенство та віруючі обійшли новобудову, прочитали на кутах споруди Євангеліє. Митрополит Андрій ще раз благословив присутніх і напівжартома зазначив, що в майбутньому храмі вже тепер відчувається добра акустика.

Як розповів о. Василь Гаврилюк, церква зводиться зусиллями громади. Постійну участь у роботах, і організаційну, і фізичну, бере сільський голова Богдан Томенчук. Ревно працюють на цій ниві скарбник Орися Марциновська, Микола Партицький, Володимир Саєвич, який своїм коштом також спорудив капличку в селі, допомагають церкві Іван та Ганна Слоньовські. За всіх жертводавців церква, як відомо, молиться під час кожного богослужіння.

Підтримує церкву, зокрема, фінансово, і районна влада, яку на святі представляли заступник голови райдержадміністрації Богдан Болюк та депутат районної ради Любомир Красничук.

Розповідають, що в цій церкві відбулося чудо зцілення на очі однієї віруючої жіночки. Одна мешканка Ценяви пам’ятає, що її батьки приймали майстрів-будівничих сільського храму. А ще біля церкви ростуть старезні липи — як стверджують старожили, вони — ровесниці святині. Одне дерево нещодавно впало від буревію — і лягло навскоси, чудом не зачепивши церкву, яка б точно не витримала такого удару.

Отець Василь просив через газету ще раз подякувати своїм парафіянам та всім, хто працює на благо церкви, за їхню жертовність та щирість. А для самого отця Ценява особливо дорога: це його перша парафія, саме тут отець відслужив свою першу Літургію — на Різдво виповниться 20 років з того часу.

Джерело: О. ЯКИМЧУК, "Вільний голос"
Обговорити на форумі