друкувати


Жити гідно, з честю!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-08 01:36:52

Особистість Олени Гнідан, доктора філологічних наук, професора, нашої краянки, родовід якої походить зі Снятинщини, різко окреслена, послідовна і наполеглива, якось не надто надається до ювілейного жанру, з нею потрібно або погоджуватися, або сперечатися, але аж ніяк не возвеличувати їй прижиттєві пам’ятники, бо вона цього не потребує. Бо усе її сповнене гідністю і честю життя якраз і є отим прижиттєвим яскравим постаментом утвердження національної свідомості, усвідомленням своєї національної окремішності, звільнення від почуття меншовартості.

Без Олени Гнідан важко уявити собі культурне середовище України впродовж останніх майже 40 років. Добру половину свого життя проживаючи у столиці України, Олена Дмитрівна, "галицька панянка", як любовно називали її ще у радянські часи спостережливі кияни, своєю присутністю надає цьому середовищу не лише своєрідного колориту, а й поглиблює його моральні і національні перспективи. Неможливо в одній газетній статті осягнути усе, що вона написала про наших письменників-краян — Василя Стефаника, Леся Мартовича, Марка Черемшину, як побачила Олена Гнідан велич Володимира Винниченка чи інших українських письменників і як вона дошукувалася національної правди, збагачення національно-демократичних ідей в українській літературі — зрештою, все те в українській культурі та літературі минулого і сучасного, що дозволяє нам відчувати себе приналежними до особливої української історії і водночас впевненіше дивитися в майбутнє. Слово метрів українського письменства, випробуване історією й часом, знову стукає до її серця, нагадуючи: "Чи гідно, з честю живемо?", закликаючи пізнати в них себе, своє багате героїчне коріння.

Зразком натхненної праці, безкорисної любові до людей, невгамовної енергії може слугувати життєва дорога Олени Гнідан, адже довелося пережити багато труднощів. Народилася Олена Гнідан у мальовничому селі Залуччя Снятинського району в селянській родині. Там пройшли дитинство, юність, формувався її ранній світогляд, любов до рідної землі й народу. Батько і мати усе своє життя трудилися і зуміли прищепити дітям свою любов до праці. І цю любов Олена Дмитрівна пронесла через своє життя як найбільший скарб. На її долю випали важкі випробування, однак це зробило її сильною, давало стимули для боротьби з життєвими негараздами, формувало виняткову працьовитість, оптимістичну налаштованість. Успадкувавши нелегку родинну й національну пам’ять, вибирала ті життєві дороги, на яких не треба й не можна було кривити душею.

Великий організаторський і науковий хист Олени Гнідан розкрився в активному сприянні й безпосередній участі підготовки до друку підручників для студентів вищих навчальних закладів України. Так, за редагуванням ювілярки побачила світ у київському видавництві "Вища школа" багатотисячними тиражами "Історія української літератури ХІХ століття. 70—90 роки". У двох книгах, де висвітлено складну, тривожну для України епоху, показано, як письменники закладали фундамент національної культури, віддаючи на вівтар українського відродження свої сили, талант, а подеколи і життя. Інший підручник — "Історія української літератури. Кінець ХІХ — поч. ХХ століття" презентує літературний процес одного з найплідніших періодів розвитку літератури, переосмислює спадщину українських письменників різних напрямів і шкіл. З ініціативи професора Олени Гнідан готуються до видання підручники й інших періодів розвитку української літератури.

Олена Гнідан уміє щедро ділитися своїми ідеями, думками, напрацюваннями, велику увагу приділяє підготовці та атестації нової генерації науковців. Вона — член спеціалізованих вчених рад із захисту докторських та кандидатських дисертацій. На консультацію до вченого їдуть науковці з різних куточків України, і для всіх вона знаходить час не тільки на суто професійну розмову, але й на щиру бесіду, бо в постаті Олени Гнідан гармонійно поєднуються професіоналізм ученого і високі моральні чесноти людини. Сьогодні ім’я вченого є високоавторитетним, її думка поціновується як погляд досвідченого і знаного майстра. Праця зі студентами, з аспірантами та докторантами приносить їй радість. Свій світлий розум, природжений дар, рідкісний професійний хист і талант вона сповна віддає людям.

Життєва та творча дорога професора Олени Гнідан, великої українки і справжньої патріотки свого краю, в майбутньому ще буде предметом наукових досліджень. У ці золотоосінні дні друзі, родина, численні вдячні її учні відзначають ювілей професора Олени Гнідан. Усі, хто має щастя її знати і з яким хоч якимсь чином перетиналась її життєва дорога, щиро бажають, щоб відзначивши свій черговий рубіж у житті, Олена Дмитрівна з надією дивилася вперед, туди, де манливою красою життя, новими творчими злетами і зрілою мудрістю сяють нові горизонти.

Автор: Ганна МАРЧУК, доцент Прикарпатського національного університету, "Вільний голос"
Обговорити на форумі