друкувати


Вада мовлення заважає навчанню

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-07 12:04:18

Про яку якість навчального процесу може йти мова, якщо в деяких класах понад 50 відсотків першокласників мають комплексну патологію мовлення, що відображається на фонематичних процесах, лексико-граматичній будові, зв’язному мовленні, тобто структурах, якість яких зумовлює успішність навчання і розвитку дитини. Зі своєї практики можу сказати, що понад 80 відсотків дітей за своєчасної логопедичної допомоги долають свій недолік і успішно навчаються в школі. Але чим раніше буде виявлена вада мовлення, тим легше буде її подолати.

Якщо у 2006-му в школах, що обслуговуються логопедичними пунктами, серед першокласників виявлено 63 дітей з мовленнєвими порушеннями, то у 2007-му — 88 першокласників, і це не пов’язано із збільшенням наповнюваності класів.

Завдяки сприянню відділу освіти у нас в районі мережа логопедичної допомоги розширилася. Вже кілька років працює отинійський логопедичний пункт, нещодавно відкрито логопедичні пункти для гвіздецького та печеніжинського кущів. Корекційна робота дає плідні результати лише тоді, коли логопед проводить її в тісному контакті з учителями та батьками. На жаль, досить часто доводиться чути від батьків: "Навіщо нас запросили на консультацію, моя дитина вимовляє всі звуки". Через недостатню інформованість батьки та й багато учителів, єдиною мовленнєвою патологією вважають звукову.

Щоб успішно боротися з проблемою, потрібно знати її в "обличчя", для вжиття своєчасних корекційних заходів. І якщо вчитель зможе від самого початку навчального шляху направити батьків до логопеда, дитина буде позбавлена виникнення вторинних патологій та труднощів у навчанні, а педагог матиме змогу будувати знання на повноцінному фундаменті.

Автор: Тетяна ГИЩУК, учитель-логопед гвіздецького логопедичного пункту, "Вільний голос"
Обговорити на форумі