друкувати


Центр моніторингу довкілля Карпатського регіону створять в Івано-Франківську

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-06 12:20:55

На території Івано-Франківської області з початку 80 років минулого століття накопичилось 186,1 тонн заборонених та непридатних для використання хімічних препаратів захисту рослин, власники яких в більшості випадків невідомі. Зберігаються ці отрутохімікати в 90 непристосованих для цього місцях, що створює надзвичайно небезпечну екологічну ситуацію в області, яка активно розвиває туризм, і призводить до забруднення грунтів та підземних вод. Про це було зазначено на виїзному розширеному засіданні колегії Мінприроди України, що проходило за участі міністра Георгія Філіпчука в Івано-Франківській облдержадміністрації.

На колегії розглядали стан виконання заходів з ліквідації наслідків повені, що сталася наприкінці липня у Вінницькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях. Прийнято відповідні рішення і додаткові пропозиції, за якими керівникам потерпілих областей рекомендовано посилити контроль за веденням лісового господарства і видобутком корисних копалин, за проведенням догляду за руслами річок, дорожньою сіткою і своєчасним та повним проведенням протиерозійних і протизсувних заходів.

Щодо Івано-Франківської області на колегії зазначалося, що площа земель, які без проведення рекультивації неможливо використовувати за попереднім цільовим призначенням складає понад 688 га (всього по Україні-732,42 га-ЗІК).

Відповідно до бюджетної програми "Збереження, відтворення та забезпечення раціонального використання земельних ресурсів" Прикарпаттю виділено на ці роботи 171 тис.грн. Крім того, на виконання прийнятого у 2000 році Верховною Радою Закону України "Про мораторій на проведення суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону" в області виключені з експлуатації і, по-суті, стали заповідними 52% лісів Держкомлісгоспу (всього в Україні виведено з експлуатації 40% лісів – ЗІК). Водночас Мінприроди передбачає розширення природно-заповідного фонду на теренах Прикарпаття – створення заповідника "Верховинський", площею 10 тис.га.

Виступаючі на колегії підкреслювали – на поточний рік із 60 млн грн бюджетних коштів на будівництво лісових доріг 60% або 36 млн грн направлено в Карпати, а також включено до проекту бюджету 2009 року.

Директор Інституту екології Карпат академік НАН України Михайло Голубець у своєму виступі про причини паводків у Карпатському регіоні, які, за його словами, не пов’язані з вирубкою лісу, бо він суттєво відновлюється, підкреслив: на державному рівні слід вживати дієвих заходів з попередження виникнення небезпечних екзогенних геологічних процесів та проводити постійний екологічний моніторинг на процесонебезпечних територіях. У відповідь його колега, ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Євстахій Крижанівський запропонував створити такий Центр моніторингу довкілля – з використанням сучасних технологій, телекомунікаційного зв’язку та засобів дистанційного зондування землі – на базі очолюваного ним вишу, який, за його словами, має величезні наукові напрацювання в галузі екології та рекреації ресурсів Карпатського регіону. Ректор запросив членів міністерської екологічної колегії наступне засідання – з обговорення ризиків щодо майбутніх повеней та сучасних заходів запобігання екологічним катастрофам – провести на базі нацуніверситету нафти і газу (на завершення колегії Міністр Георгій Філіпчук прийняв цю пропозицію-ЗІК).

У рішенні колегії Мінприроди з поміж багатьох інших пунктів-доручень відповідним службам записано: "Звернути увагу Держводгоспу на недостатній контроль за дотриманням правил забудови та господарського освоєння земель у зонах можливого затоплення та у водоохоронних зонах". Державним управлінням з охорони навколишнього природного середовища 6 згаданих областей України доручено паспортизувати сміттєзвалища та провести картографування територій, що можуть бути затоплені внаслідок повеней і паводків , та територій, на яких можлива активізація небезпечних геологічних процесів.

Роботу Мінприроди України з реалізації заходів з ліквідації наслідків липневої повені виїзна колегія визнала "задовільною".

Довідка ЗІКу. З резервного фонду держбюджету Івано-Франківській області передбачено виділити 129,8 млн грн; профінансовано 53,2 млн грн; оплачено і проанонсовано 43,7 млн грн, що становить 82%.

Джерело: Західна інформаційна корпорація
Обговорити на форумі