друкувати


До Дня працівника освіти. Сівачам доброго, мудрого, вічного

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-03 03:00:47

Цієї неділі освітяни відзначатимуть своє професійне свято. Зрештою, це свято стосується не лише працівників освіти, але й кожного з нас, адже всі ми — родом із дитинства, а отже, — зі школи, яка вивела нас у доросле життя. Відрадно, що за останні роки професія педагога знову набула престижності й українська освіта має чимало досягнень. Не виняток і Коломийщина.

Про здобутки освітян нашого району — в інтерв’ю з начальником районного відділу освіти Іваном Терлецьким (на фото).

— Освітяни Коломийщини до свого свята, — розповідає Іван Васильович, — підійшли з вагомими успіхами, передусім, — це почесне шосте місце в області з предметних олімпіад. А за результатами цьогорічного тестування серед випускників шкіл ми ввійшли до першої десятки в області. Гордимося нашою талановитою ученицею, випускницею Гвіздецької ЗОШ Наталею Орнат, яка стала переможницею Всеукраїнського конкурсу, проведеного Малою академією наук. Сьогодні ця дівчинка — вже студентка Прикарпатського університету, крім того, вона отримує президентську стипендію.

Юні коломийські спортсмени вибороли престижне друге місце в спартакіаді серед школярів області. Коломийщина також здобула перше місце в області на змаганнях туристів-краєзнавців. Хочу відзначити тут інспектора райво Миколу Кісилейчука, завдяки самовідданій праці якого ми й стали лідерами в туристичній роботі.

Також протягом минулого навчального року на базі району відбулося десять обласних семінарів у школах з передовим досвідом. Варто наголосити, що наш район є експериментальним з упровадження профільного навчання, це, зокрема, стосується Отинійської та Раківчицької шкіл.

Школярі Коломийщини зазвичай показують добрі результати в спорті. Так було й у Хусті, на міжнародних змаганнях з волейболу, де ми вибороли четверте й п’яте місця.

Щодо господарських питань, завдяки належному фінансуванню чотири школи: Мишинська, Залучанська, Сідлищенська і Пилипівська переведені на газове опалення. Дванадцять шкіл перекрито. Ще в цьому році буде здано перший корпус Спаської школи, реконструйовано корпус дитячого садка під школу в Дебеславцях. Усе вдалося відновити до нового навчального року в Ганнівській і Тростянецькій школах, які постраждали під час липневої повені. Працюємо над зміцненням матеріально-технічної бази закладів освіти. Наголошу, що на Коломийщині найкраще в області налагоджено роботу дошкільних закладів. Так, у нас працює двадцять дитсадків, а до кінця року плануємо відкрити ще чотири. У планах також — допомогти вчителям з житлом, закласти на це кошти.

Освітян всебічно підтримує районна влада на чолі з головою РДА Михайлом Вінтоняком, депутатський корпус, який очолює Дмитро Неміш. Розуміння і щире вболівання за всі наші проблеми, тісну співпрацю маємо з освітянським куратором, заступником голови РДА Мирославом Мацьківим.

Хочу відзначити позитивні зміни, які ми відчуваємо. Для порівняння, якщо в 2003 році бюджет освіти становив 9 млн. грн., то цьогоріч нам виділено 74 млн. грн. Відчувається і віддача з боку вчителів, які сумлінно працюють на освітянській ниві. Тому до свята ми нагородили грамотами й преміями більш як сто вісімдесят педагогів. Я особисто, а також вчителька біології, переможниця обласного конкурсу "Вчитель року" Вікторія Довгошия, делеговані від Коломийщини на всеукраїнські урочистості, присвячені Дню працівників освіти, на яких виступатиме Президент Віктор Ющенко. Гарні святкування відбудуться й на обласному рівні, де буде також нагороджено голову Коломийської райдержадміністрації Михайла Вінтоняка. Не забули ми і техпрацівників шкіл, які теж, по суті, є працівниками освіти, дбають про чистоту й затишок, тому до свята всіх без винятку преміювали по двісті гривень кожного.

Напередодні свята щиро вітаю своїх колег-учителів, бажаю їм козацького здоров’я, творчих задумів, неспокійних допитливих учнів, які хочуть вчитися і прагнуть знань, і вдячних батьків. Нехай ваша праця приносить добрі здобутки й допоможе кожному учневі знайти своє місце в житті!

Вітаю також ветеранів, які десятиліттями працювали на освітянській ниві. Бажаю, щоб їхній досвід не забувався, а впроваджувався молодими вчителями, передавався наступним поколінням освітян.

Зичу всіх гараздів і працівникам дошкільних установ, які віддають тепло своїх сердець найменшим діточкам. Нових досягнень та творчих злетів, натхнення на благородну справу виховання і навчання майбутнього нашої України всім сівачам доброго, розумного, вічного!

У середу в Народному домі м.Коломиї відбулись урочистості з нагоди Дня працівників освіти. Освітян привітали перші особи району Михайло Вінтоняк, Дмитро Неміш, Мирослав Мацьків і, звичайно, Іван Терлецький. Цього дня на адресу педагогів лунали щирі слова вдячності за їхню сумлінну, самовіддану працю, більш як годину тривало на сцені нагородження найкращих педагогів. Переповнений зал учителів радо аплодував своїм колегам, які піднімались на сцену. Грамотами районного відділу освіти за багаторічну співпрацю також було нагороджено колективи редакції "Вільний голос" та телерадіокомпанії "НТК". На свято також було запрошено начальника міського відділу освіти Марію Грицан, яка напередодні відзначила свій ювілей. Іван Терлецький з цієї нагоди привітав свою колегу й вручив їй пам’ятний адрес та букет квітів. А відтак відбувся концерт, підготовлений районним відділом культури. В ньому взяли участь сопілкарі Ліснохлібичинської школи, тріо вчителів Воскресинцівської ЗОШ, вокальний квартет "Черемош", вокальний ансамбль "Яворина" і родинний "Перелаз", виконавці Жанна Романюк, Захар Новицький, Ігор Калиній, Микола Кавацюк, Анничка Чукур, Володимир Бокотько, муніципальний оркестр народних інструментів "Гуцулія".

Автор: Ольга ГАВРИЛЮК, Оксана КРОХМАЛЮК, "Вільний голос"
Обговорити на форумі