друкувати


На Коломийщині розпочався призов (відео)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-03 02:46:55

Більше сотні юнаків з Коломиї та району поповнять цієї осені лави Збройних сил України. З 1 жовтня розпочався призов, який триватиме до 30 листопада.

На це є відповідний Указ Президента, спільне розпорядження міського та районного голів і наказ військового комісара. Зараз хлопці проходять обласну медичну комісію. Лікарі кажуть, що стан здоров’я молоді задовільний, але деякі зауваження мають терапевти.


Завантажити сюжет ...
Джерело: Телерадіокомпанія "НТК"


Крок до мети. Сучасні хлопці від обов’язкової строкової безоплатної служби у війську не в захопленні. Та й військово-політичне становище у світі вимагає реформування збройних сил, підтримання бойової готовності на належному рівні професійним особовим складом.

Перехід до комплектування контрактної служби зумовлений ще й погіршенням стану здоров’я юнаків, зменшенням кількості осіб, які підлягають строковому призову. "Як відомо, згідно з державною програмою, указом Президента України, Верховного Головнокомандувача Віктора Ющенка щодо забезпечення розвитку Збройних Сил, до кінця 2010 року українська армія має повністю перейти на контрактний принцип комплектування", – наголосив під час розмови військовий комісар Коломийського військкомату, підполковник Олег Пархоменко. Ще до 2005 р. планували зробити платним 35% усього війська. В Україні контрактними договорами мають охопити близько 100 тис. військовослужбовців. Із такою метою в проекті держбюджету на 2009 рік передбачили збільшення фінансування у 2,5 разу порівняно з 2008 роком. Верховна Рада затвердила в першому читанні закон про те, що молодь матиме змогу служити добровільно після закінчення загально­освітньої школи, згідно з договором, 2 роки. У контрактному війську України можуть служити і чоловіки (віком від 18 до 40 років), і жінки (від 19 до 40). Відповідно до закону про військовий обов’язок, у І категорії претендентів на платну службу ті, які вже відбули строкову службу і хочуть продовжити її. ІІ категорія – молодь, яка не служила, але має освіту за рівнем "бакалавр".

Контракт укладають на 3 роки. Для цього не потрібно знайомств чи протекції, а лише бажання і наполегливість плюс відповідні довідки, характеристика, висновки медкомісії. Івано-Франківська область нині потребує 130 осіб-контрактників. А загалом Коломийський військкомат, як зауважив комісар, відбирає кандидатів на платну військову службу в Івано-Франківськ, Делятин, Чернівці, Новоград-Волинський, Стрий, Львів, Кіровоград, Гайсин, Хмельницький, Керч, Феодосію, Севастополь, Сімферополь, Бердичів, Житомир, Чоп, Червоноград… Зарплатня (залежно від посади і звання, вислуги років) – від 1000 до 1800 гривень. Держава гарантує стабільну грошову виплату, безкоштовне медобслуговування, пільговий відпочинок у санаторіях із сім’єю, пільги при вступі у внз, одноразову матеріальну винагороду, допомогу на оздоровлення, а також після трьох років служби право на безкоштовне здобуття вищої освіти в Харківському університеті повітряних сил, Житомирському військовому інституті радіоелектроніки, Київському політехнічному, Полтавському військовому інституті зв’язку. Комплектують платне військо згідно із спільним розпорядженням від 4 вересня 2008 р. міського голови та Коломийської райдержадміністрації "Про відбір кандидатів на військову службу за контрактом у Збройні Сили України у 2008 році". Серед проблем, що гальмують справу, військовий комісар виділив небажання громадян служити в інших областях України (тобто не за місцем проживання) через відсутність житла у військових частинах, також звернув увагу на низьку зарплатню рядового складу (950 грн.), сержантського та старшинського (до 1300 грн.). Та й вимоги дуже високі при здачі норм фізичної підготовки. Але це тимчасові труднощі. Перехід Збройних Сил України на контрактну службу надасть змогу утримувати їх такими, структура і чисельність яких відповідатимуть економічним можливостям держави та завданням оборони.

Автор: Мирослава Грушевська, "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі