друкувати


Покарання за порушення правил дорожнього руху має бути невідворотним і неприємним

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-03 01:41:06

Ситуація на українських дорогах вкрай незадовільна, і для її покращення необхідно змінити законодавче регулювання дорожнього руху. Про це офіційному сайту блоку сказав народний депутат від фракції "Наша Україна - Народна Самооборона" Володимир Мойсик. На засіданнях Верховної Ради розглянуто законопроекти щодо вдосконалення законодавства у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, один з яких подано Мойсиком.

"За десять років у ДТП загинуло понад 60 тисяч людей. Тому ми вважаємо, що винний має бути обов’язково покараний, і покарання має бути суворе, а інколи навіть і неприємне для людини. Ми ведемо мову про те, що істотно збільшуються штрафи. Штраф у вісім з половиною чи 17 гривень зараз нікого ні до чого не зобов’язує. Заплативши таку суму, можна безкінечно порушувати правила дорожнього руху", – відзначив депутат.

"Якщо ж штраф становитиме, скажімо, 500 чи 1300 гривень, або навіть 2000 гривень за найбільш тяжкі правопорушення, то навіть і заможна людина буде думати, порушувати правила дорожнього руху чи ні. Тому у моєму законопроекті є такі пропозиції: за керування у нетверезому стані та залишення місця дорожньо-транспорт­ної пригоди – запроваджувати адміністративний арешт; за керування у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння - безальтернативне позбавлення прав водія, а якщо це станеться тричі протягом року, за рішенням суду позбавити права керування безстроково, тобто довічно з оплатним вилученням автомобіля", – наголосив Мойсик.

"У законопроекті також запроваджується такий вид покарання, який є неприємним – це громадські роботи. Адже багатія штрафом не злякаєш, а от змусити його працювати на громадські потреби, які визначить Міністерство внутрішніх справ, – достатньо неприємна річ, і водій розумітиме, що грошима тут не відкупишся", – відзначив депутат.

Володимир Мойсик нагадав, що у парламенті зареєстровано сім варіантів законопроекту. "Серед цих семи законопроектів є законопроект Президента України, і Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності вирішив за основу взяти саме президентський законопроект. Положення наших шістьох законопроектів будуть враховані при підготовці закону до другого читання", – сказав Володимир Мойсик.

Джерело: "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі