друкувати


Світовий Конґрес українства

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-02 09:54:56

Мені вперше у житті випало побувати на ІХ Світовому Конгресі українців, який відбувся в Українському домі м. Києва напередодні Дня незалежності. Тридцять один прапор на сцені, понад 250 делегацій з усього світу, близько ста громадських національних організацій — це вражало! Світовий Конгрес українців об’єднує неполітичні громадські, релігійні, наукові та молодіжні організації українців діаспори. Вони живуть у різних країнах, різних середовищах, з різними урядами, релігійними конфесіями, партіями, але — зберігають і пам’ятають мову, звичаї, обряди своїх предків-українців.

Стиль роботи Конгресу — колегіальний. Якщо хоча б одна людина проти якоїсь пропозиції, то це питання переходить в обговорення. Конгрес узгоджує і вирішує всі проблеми. Було дуже цікаво слухати виступи представників делегацій із різних куточків Землі. Звучала чиста українська мова пані Терези з далекого Парагваю, де серця 15 тисяч українців б’ються в унісон із серцем України. Вона залишила на папері вітання для всіх українців. Звучали теми "Український спів в Узбекистані", "Українські пісні в Аргентині", йшлося про фестивалі: "Червона калина" — свято українців Боснії; "Малиновий Клин" — свято українців Кубані, де проживає більше ніж 47% українців; "Зелений Клин" — свято українців Приморського краю. Від Петропавловська-Камчатського до Владивостока, на Далекому Сході, в Магадані, Татарстані, Тюмені — всюди чути українську мову, бо там є багато наших, українських поселень. У канадських школах навчаються 3038 учнів українською мовою, в американських — 2813, діти вивчають історію України та історію українського Голодомору. Світ шанує українців, наша діаспора — одна з найбільш інтелектуальних. Великий прошарок українців є серед учених і професорів університетів світу.

Під час Конгресу відбулось багато "круглих" столів. За одним із них я попросив Дмитра Павличка — Голову Всесвітньої Української координаційної ради, сказати кілька слів для мешканців Коломийщини про вплив Конгресу на сучасний світ.

— Українці за кордоном і українці в Україні — єдиний національний організм, — мовив Дмитро Васильович. — Це діти однієї землі. Основне призначення Конгресу полягає в тому, щоби згуртувати і консолідувати українство, — завершив Дмитро Павличко. А на прощання залишив присвяту Коломиї: "Я прожив у Коломиї свої найкращі роки. Коломия — моя перша батьківщина — після Стопчатова...".

Із масою вражень, спогадів і думок я повернувся додому. Було приємно відчувати свою приналежність до великої нації. Також прийшло розуміння того, що Світовий Конгрес українців — форпост українського духу в цілому світі.

На фото: Президент Всесвітнього конгресу українців Аскольд Лозинський
Автор: Володимир ШЕЛЬВІКА, "Вільний голос"
Обговорити на форумі