друкувати


Чернівцям 600 років

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-09-29 01:17:17

Кожне місто має стільки облич, стільки в ньому людей, будинків, пам’ятників, вулиць, парків, скверів. Одні міста відразу з часу свого заснування займають визначне місце, інші з часом стверджують свою славу і значимість історії. Чернівці своєю природною красою, історією, дивовижною архітектурою, щедрою душею своїх мешканців давно зайняли визначне місце в реєстрі українських та східно-європейських міст. Старовинний початок та історичний розвиток наповнюють його шарм та привабливість для людей, які цікавляться Буковиною.

Нещодавно, ми були свідками великої повені від якої постраждала Чернівецька область. Пошкоджено 789 об’єктів житлово-комунального господарства, включаючи об’єкти водопостачання та теплопостачання на загальну суму 138.1 млн грн. І це ще далеко не всі втрати. Але незважаючи на це місто активно готується до свого дня народження. Практично на кожній вулиці міста ведуться ремонтні роботи, які до початку жовтня повинні завершитись.

Яке день народження без святкового торта? До 600-річчя, за підтримки різних кондитерів міста, обіцяють виготовити торт вагою 600 кг, а також випустять торти із тематичним оформленням.

Випуск трикотажних виробів, футболок з логотипом 600-річчя налагодило ВАТ "ТФ "Арніка". Окрім цього фірма отримала великий подарунок до свята. Нещодавно фірма підписала договір із німецькою фірмою "Тріумф" для пошиття нового жіночого одягу. "Таке свято буває тільки раз на 600 років, - каже Тетяна Микитівна, директор Чернівецької фірми, - тому ми дуже активно готуємося до цього свята. А ще ми раді отримати такий подарунок, як нам поталанило цього року."

План випуску книг, присвячених ювілею, історії та архітектурі міста, поштових листівок спеціального формату із видами історичних пам’ятників Чернівців, іншої полігарфічної продукції із ювілейною символікою підготувало багато видавництв міста.

Ювілейні краватки, парасольки, значки із написами різними мовами, ком пакт-диск із фільмом "Наші Чернівці", футболки, прапорці й поштові марки даруватимуть кожному гостеві, який на запрошення міського голови завітає до міста на святкування. Таких запрошених буде близько 50 000 тисяч чоловік.

Сувеніри пакуватимуть в торбинки синього, жовтого та білого кольорів із символікою "600".

До ювілею міста виготовили й 500 відзнак "На славу Чернівців". Ними нагородять усіх, хто докладе зусиль до підготовки свята. Проте цими заходами участь підприємств у святкуванні ювілею не обмежується. Деякі приватні підприємства зобов’язалися до 600-річчя відремонтувати фасади будівель, облаштувати прилеглу територію, зупинки громадського транспорту, дитячі майданчики, долучитися до облаштування внутрішніх двориків та озеленення міста.

Тому всі з нетерпінням очікують грандіозного свята.

Автор: Христина Москович, м.Городенка-Чернівці
Обговорити на форумі