друкувати


Увага! Діти пішли до школи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-09-26 11:41:28

В Україні триває конкурс-рейд "Увага! Діти на дорозі!", ухвалений спільним рішенням Міністерств внутрішніх справ, освіти і науки України, головної державної інспекції на автомобільному транспорті. З цього приводу наш кореспондент веде бесіду зі старшим інспектором ВДАІ з дізнання Василем САМАНІВИМ.

— Рейд, мабуть, не випадково почали за кілька днів до першовересня?
— Авжеж, конкурс-рейд якраз "прив’язаний" до цієї дати: після канікул ще безтурботні дітлахи щоранку поспішатимуть до школи, перетинатимуть переповнені автотранспортом дороги. І добре, якщо батьки самі водять чи возять дитину. Бо далеко не всі застороги старших доходять до вух підростаючого покоління.

Якраз із метою активізації роботи з попередження дитячого дорожньо-транспортного травматизму в перші дні навчального року, задля узагальнення і розповсюдження кращих форм і методів профілактичної роботи серед неповнолітніх і щоби привернути увагу громадськості до проблем гарантування безпеки руху неповнолітніх, розроблено низку спеціальних заходів.

— Розкажіть про основні.
— Та серед них другорядних нема, бо всі спрямовані на безпеку і захист дитини на дорозі. Обстежено прилеглі до шкіл території, усунено недоліки в організації руху поруч, замінено несправні засоби регулювання, нанесено дорожню розмітку, встановлено відповідні дорожні знаки. Наші працівники зустрілись із педагогами, обговорили випадки дорожнього травматизму дітей, способи їх запобігання, визначили шляхи поліпшення засвоєння учнями норм безпечної поведінки у процесі дорожнього руху. Крім цього, в усіх загальноосвітніх школах, ПТУ, старших групах дошкільних закладів ми провели єдині уроки з правил дорожнього руху, надали допомогу в оновленні та обладнанні автомайданчиків, куточків безпеки руху з тематичними наочними посібниками і плакатами.

— А самі діти задіяні в цьому конкурсі?
— Школярі мають можливість узяти участь у конкурсі та виставці дитячих малюнків з безпеки дорожнього руху. Готують також свої виступи агітбригади загонів юних інспекторів руху, у стадії репетицій — театралізовані уроки для молодших школярів. Юні інспектори руху несуть чергування на територіях, прилеглих до шкіл.

— Великою мірою, зважати на дітей на дорозі мали б і самі водії — незалежно від рейдів чи конкурсів.
— Звичайно, це їхній прямий обов’язок. У зв’язку з цим, наші працівники провели в трудових колективах підприємств автотранспорту, у місцях організованого зберігання індивідуального транспорту профілактичні заходи — спрямовані на безпеку дітей на дорогах, особливо під час перевезення їх автобусами.

За підсумками конкурсу-рейду буде визначено переможців, яких нагородять цінними призами і подарунками від організаторів акції.

Автор: Василина КОЖУШНА, "Вільний голос"
Обговорити на форумі