друкувати


На контролі – кожна бюджетна гривня

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-09-22 10:39:25

Цьогорічна липнева повінь внесла корективи в роботу міліції Прикарпаття. З першого дня, відколи почалися активні відновлювальні роботи з ліквідації її наслідків, співробітники підрозділів Державної служби боротьби з економічною злочинністю у межах своєї компетенції здійснюють оперативно-профілактичні заходи щодо ретельного контролю за використанням бюджетних коштів, спрямованих державою на відновлення і ремонт інфраструктури, відшкодування збитків.

Про це розмовляємо із заступником начальника УДСБЕЗ УМВС в області підполковником міліції Тарасом Ців’юком.

– Тарасе Васильовичу, в чому нині полягає основне завдання правоохоронців?
– У тому, щоб не допустити фактів незаконного виділення коштів або ж використання їх не за цільовим призначенням. Кожна бюджетна гривня має бути використана відповідно до реально проведеної роботи, а розміри відшкодування повинні бути співвідносними фактично завданим збиткам. Також ми здійснюємо посилені заходи щодо припинення і недопущення фактів незаконного добування з русел річок піщано-гравійної суміші, піску і річкового каменю, низку спеціальних заходів, спрямованих на виявлення та документування випадків розкрадання лісової продукції. З метою попередження незаконного вивозу гравію з річок міліція взяла під контроль практично всі місця, де існували так звані річкові кар’єри. У районах цілодобово працюють стаціонарні пости, розташовані поблизу місць лісокористування, а також пересувні мобільні групи.

– Вам часто доводиться виїжджати на місця. Ви на власні очі бачили наслідки повені. Що Вас особливо вразило?
– Затоплені будинки в селі Нижневі Тлумацького району. Від багатьох із них майже нічого не залишилося. Це справжня біда, коли людина залишається без даху над головою. І тому так важливо, щоб ніхто не посмів нажитися на людському горі, щоб ніхто на цьому не спекулював.

– Що можете сказати про виявлені злочини при використанні бюджетних коштів?
– За матеріалами працівників нашого підрозділу прокуратура порушила кримінальну справу за ознаками складу злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України стосовно окремих службових осіб однієї з міськрад. Будучи наділеними організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими обов’язками, вони, зловживаючи службовим становищем, умисно, всупереч розпорядженню Кабінету Міністрів України «Про виділення коштів на ліквідацію наслідків стихійного лиха, що сталось 23-27 липня 2008 року», склали фіктивні, завідомо неправдиві списки постраждалих осіб ІІ категорії, затвердили їх і передали в управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації для проведення відповідних виплат громадянам. Через такі їхні протиправні дії жителі райцентру у серпні незаконно отримали з резервного фонду держбюджету 720 тисяч гривень.

Також за матеріалами працівників ДСБЕЗ прокуратура порушила кримінальну справу за зловживання службовим становищем посадовцями однієї із сільрад. Вони без отримання заяв громадян та відповідного обстеження житлових будинків склали на помешкання жителів села 100 фіктивних актів обстеження і надалі без складання дефектного акта та відповідного його затвердження рішенням сільради подали завідомо неправдиві списки постраждалих осіб для виплати матеріально-грошової допомоги у райдержадміністрацію, що призвело до безпідставного отримання ними допомоги на загальну суму півмільйона гривень.

Так само за нашими матеріалами порушено кримінальну справу стосовно службових осіб іншої сільської ради. Вони внесли завідомо неправдиві дані до списків потерпілих від стихії про необхідність капітального ремонту житлових будинків окремих селян, в той час як потрібний був тільки їх поточний ремонт. Внаслідок таких протиправних дій цих службових осіб жителі села незаконно отримали з резервного фонду держбюджету 125 тисяч гривень.

В одному з гірських районів працівники міліції виявили факт порушення законності і зловживання службовим становищем сільським головою, який за затвердження актів обстеження зруйнованих стихією об’єктів вимагав і отримав 250 гривень. У своєму поясненні сільський війт цього не заперечує, а свої дії мотивує тим, що цю суму мав передати як аванс для виготовлення кошторисної документації на проведення відновлювальних робіт. Щодо нього складено адміністративний протокол про корупцію.

– Тарасе Васильовичу, які злочини, пов’язані зі стихією, виявлені в лісовій галузі?
– Ми викрили схему злочинної діяльності групи осіб, за якою лісоматеріали з викраденої деревини експортувалися за межі країни. Прокуратура області порушила кримінальну справу стосовно службових осіб одного з товариств з обмеженою відповідальністю. Зокрема, йдеться про зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, такої ж категорії тяжкості службове підроблення, а ще контрабанду і легалізацію грошових коштів, здобутих злочинним шляхом. Вони внесли завідомо неправдиві відомості у сертифікат про походження лісодеревини та виготовлення з неї пиломатеріалів, незаконно перемістили через митний кордон України пиломатеріали, для виготовлення яких було використано понад шість тисяч кубометрів лісу-кругляка, загальною вартістю понад один мільйон 250 тисяч гривень.

В одному з гірських районів області до кримінальної відповідальності притягується лісничий, який, зловживаючи службовим становищем в інтересах третіх осіб, за відсутності проекту прокладення просіки, без будь-якої потреби здійснив відвід та рубку лісу, чим завдав державі збитків на суму понад 50 тисяч гривень.

Затримання автомобіля на дорозі у Долинському районі, на якому перевозилася лісопродукція, стало підставою для порушення кримінальної справи проти менеджера одного з приватних підприємств. Як з’ясовано, він дав вказівку водієві завантажити автомобіль деревиною і перевезти в інше місце, не маючи на те ані дозволу, ані відповідних супровідних документів.

– Відомо, що практично у всіх районах працюють рейдові групи, які отримали наказ перевіряти кожну вантажівку на предмет перевезення річкового гравію. Очевидно, вони теж запобігли не одному правопорушенню?
– Так, лише за три вересневі доби рейдові групи міліції затримали близько 30 вантажівок, які перевозили піщано-гравійну суміш і річковий камінь без відповідних документів, тобто незаконно. Найчастіше факти незаконних рейсів вантажівок з річковим гравієм виявляються у Снятинському, Надвірнянському, Галицькому, Косівському і Коломийському районах. Матеріали щодо затриманих машин направляються в екологічну інспекцію, а водіїв притягують до адміністративної відповідальності, в тому числі за порушення права державної власності на надра. Водночас виявлені правопорушення стали підставою для порушення кримінальних справ.

Зокрема, за матеріалами співробітників нашого підрозділу прокуратура порушила кримінальну справу за фактами розтрати матеріалів, а йдеться про 28 тонн щебеню на суму дві з половиною тисячі гривень, матеріально відповідальною особою кар’єру. Тобто чоловік вивозив гравій не за місцем призначення. У Косівському районі задокументовано факти незаконного користування надрами і вивезення піщано-гравійної суміші з річки Пістинька. За попередніми підрахунками, підприємець заподіяв шкоди державі на суму 33 тисячі гривень. Івано-Франківська міжрайонна природоохоронна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом умисного пошкодження природозаповідного фонду в зоні санітарної охорони міського водозабору в Калуші. Внаслідок самовільного вибору піщано-гравійної суміші на території міськради державі завдано збитків на суму 374 тисячі гривень. Всього виявлено понад 150 фактів незаконного вибору піщано-гравійної суміші, загальна сума збитків становить більше півмільйона гривень.

– Куди спрямовується піщано-гравійна суміш після документування правопорушень?
– На об’єкти, де здійснюються відновлювальні роботи. До прикладу, у місця зведення дамб чи побудови берегоукріплення. Мобільні групи міліції й надалі стежитимуть за дотриманням чинного законодавства у сфері природокористування. Адже через стихійний вибір гравію і каменю через якийсь час певним чином видозмінюються русла водних потоків. Зрештою, надра є загальносуспільним багатством, тож несанкціоноване вибирання копалин – це вже крадіжка. Спільно з державною екологічною інспекцією та природоохоронною прокуратурою міліція здійснює додаткові заходи, спрямовані на попередження та недопущення подібних фактів.

Джерело: УМВС України в Iвано-Франкiвськiй областi
Обговорити на форумі