друкувати


До Дня працівників лісу. Із запланованим упоралися

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-09-19 12:15:25

ДП "Коломийське лісове господарство", до якого, окрім Коломийського району, входять Снятинський, Городенківський та половина Тлумацького, має у своєму підпорядкуванні сім лісництв та клонову лісонасіннєву плантацію у Великій Кам’янці. А це загалом 26,9 тисячі гектарів площі. Ось про розвиток такої великої господарки уже понад 13 років незмінно дбає заслужений лісівник України Іван Равлюк. Та й загальний стаж його праці в лісовому господарстві солідний — 34 роки.

Щороку, напередодні професійного свята — Дня працівників лісового господарства, Іван Петрович охоче ділиться на сторінках нашої газети успіхами, яких досяг його колектив. І цьогоріч ми не стали порушувати традицію в надії, що повінь, від якої зазнали збитків і лісівники, все ж не перекреслила напрацьоване за рік.

— Ми зустрічаємо своє професійне свято з добрими показниками: поставлені завдання за вісім місяців — виконані, боргів по зарплаті немає, — не розчаровує Іван Петрович.

— А як же повінь? Вона тут, у Нижньому Вербіжі, де ваш головний офіс, стіни будинків трощила.
— Вода десь на чверть браму затопила, а до адмінбудинку за півтора метра не дійшла. Найбільше шкоди завдано Печеніжинському і Слобідському лісництвам — там було зруйновано мости, лісовозні дороги. На сьогодні сімдесят відсотків лісосік відкрито. Наші люди були задіяні скрізь, де того потребувала ситуація, під час ліквідації наслідків повені.

— А чи багато постраждалих від повені безпосередньо з-поміж ваших працівників?
— Дванадцятеро отримали допомогу від держави. Окрім цих грошей, ми надали їм матеріальну допомогу з коштів, зібраних усіма підприємствами Державного комітету лісового господарства України, а це 71 тисяча гривень. Четверо наших працівників, які підпали під другу категорію, отримали по 12 тисяч гривень.

— Хотілося би почути Вашу думку з приводу того, що, як дехто стверджує, причина руйнівних наслідків, як і самої повені, — у вирубці лісу?
— Повені трапляються у різних країнах — Швейцарії, Угорщині тощо, але там ніхто не звинувачує в цьому систему рубок. У нас випало стільки опадів, що коренева система дерев, навіть 30—40-річних, просто не могла їх втримати — 40 сантиметрів по всій площині області. Ріки, гірські потоки були переповнені, ось вода й розлилася.

— Для ліквідації повені чи отримало ваше господарство якусь нову техніку?
— Так, це, зокрема, гусеничний екскаватор "Нью-голанд" японського виробництва вартістю 700 тисяч гривень, працює тепер у Печеніжинському лісництві.

— На щастя, ваше лісонасіннєве господарство у Великій Кам’янці не потрапило у зону підтоплення. Як там справи?
— Цьогоріч плануємо зібрати рекордну кількість насіння ялиці білої коломийської — біля двох тонн, або десять тонн шишок, половину уже зібрали. Якщо з цього насіння виростити саджанці, то це буде понад чотири тисячі гектарів лісу. Потреба Івано-Франківщини — дві тисячі кілограмів насіння ялиці, тож ми матимемо змогу і себе забезпечити, і реалізувати сусіднім областям. Гарно заплодоносила смерека звичайна.

— Завдяки і вашому господарству весною втілюється у життя Всеукраїнська програма по озелененню. Чи багато реалізували саджанців цьогоріч?
— Весною ми реалізували на 135 тисяч гривень декоративно-посадкового матеріалу, та ще тепер, восени, плануємо на 70—80 тисяч гривень. Також ми забезпечуємо виконання програми посадки нових лісів на невжитках. Торік ми засадили 20 гектарів площі, цьогоріч — стільки ж.

— Не можу оминути ще одну вашу гордість — ботанічний заказник "Княждвірський".
— Надзвичайна його цінність у тому, що тут зростає зникаючий вид — тис ягідний, релікт третинного періоду. На території заказника працює музей природи, в якому є цікаві й різноманітні колекції. Неподалік музею висаджені екзоти деревно-чагарникових порід. Щороку заказник відвідує біля чотирьох тисяч екскурсантів.

— Гордість вашого господарства не лише заказник, саджанці, але, певне, й люди, які тут працюють?
— У нашому колективі 280 працюючих. З нагоди професійного свята багатьом з них буде вручено грамоти, подяки. З-поміж кращих хотів би назвати: начальника нижнього складу Дмитра Кийданецького, лісничих Слобідського лісництва Миколу Андріяшка та Печеніжинського — Василя Синітовича, водія лісовоза Василя Заячука, головного інженера Василя Кріпчука, бензопильника Василя Лазарука, який, до речі, з-поміж наших лісорубів завжди показує кращий результат і на всеукраїнських змаганнях нам за нього не соромно. Особливу подяку я б хотів скласти нашим ветеранам, а це Борис Геращенко, Петро Дем’янюк, Володимир Давидюк, Ольга Шевчук, Марія Терлецька та багато інших. Усім, хто мав чи має причетність до нашого свята, я б хотів побажати здоров’я, щастя, достатку, злагоди в сім’ях, миру і спокою в душах.

— Наша газета приєднується до цих побажань. Зі святом!

Автор: Вікторія КОХАН, "Вільний голос"
Обговорити на форумі