друкувати


Як усиновити дитину

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-09-18 06:12:06

Коло осіб, які можуть бути усиновителями в Україні, визначене ст. 211 Сімейного Кодексу України, а саме:

- усиновителем дитини може бути повнолітня дієздатна особа;

- усиновителем може бути особа, старша від дитини, яку вона бажає всиновити, не менше ніж на 15 років. У випадку всиновлення повнолітньої особи різниця у віці не може бути меншою ніж 18 років;

- усиновителями може бути подружжя. Усиновителями не можуть бути особи однієї статі;

- особи, які не одружені між собою, не можуть усиновити ту саму дитину. Якщо такі особи проживають однією родиною, суд може винести рішення про усиновлення ними дитини;

- якщо дитина має лише матір, вона не може бути всиновлена чоловіком, з яким його мати не перебуває в шлюбі. Якщо дитина має лише батька, вона не може бути всиновлена жінкою, з якою він не є одруженим. Якщо такі особи проживають однією родиною, суд може винести рішення про всиновлення ними дитини;

- якщо дитина має тільки матір або тільки батька, які у зв’язку з усиновленням втрачають правовий зв’язок із нею, усиновителем дитини може бути один чоловік або одна жінка;

- кількість дітей, яку може всиновити один усиновитель, не обмежується.

Відповідно до Порядку ведення обліку дітей, які можуть бути всиновлені, осіб, що бажають усиновити дітей, і здійснення нагляду за дотриманням прав дітей після всиновлення, затвердженому Постановою Кабінету Міністрів України від 28.08.2003 р., громадяни України, що бажають усиновити дітей, звертаються з письмовою заявою в службу у справах дітей за місцем проживання.

До заяви додаються такі документи: довідка про заробітну плату або копія декларації про доходи, посвідчена у встановленому порядку; копія свідоцтва про шлюб, якщо заявники перебувають у шлюбі; висновок про стан здоров’я кожного заявника, складений за певною формою; нотаріально посвідчена письмова згода на всиновлення іншого з подружжя (у випадку всиновлення дитини одним із подружжя), якщо інше не передбачено законодавством; довідка про наявність або відсутність судимості, видана органами внутрішніх справ за місцем проживання; документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

Служба у справах дітей протягом 10 робочих днів після одержання від громадян України заяви про бажання всиновити дитину складає акт про обстеження їхніх житлово-побутових умов, розглядає питання про можливість всиновлення дитини й готує відповідний висновок.

У випадку ухвалення позитивного рішення ставить на облік як кандидатів в усиновителі. Усиновлення дітей проводиться на підставі рішення суду.

Служба у справах дітей за місцем проживання усиновителя щорічно протягом перших трьох років після всиновлення дитини перевіряє умови її проживання й виховання.

Якщо будуть виявлені порушення прав дитини, служба у справах дітей протягом місяця вживає заходів до усунення порушень і у разі потреби звертається із клопотанням до суду про скасування всиновлення.

Джерело: "Вільний голос"
Обговорити на форумі