друкувати


Засиджування веде до інсульту

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-09-16 10:43:31

Перевтома погіршує самопочуття і працездатність людини. Часте засиджування на роботі провокує інсульт. Крововилив у мозок, спричинений перепрацюванням, японські лікарі назвали синдромом Кароші. Найчастіше хворіють менеджери, рекламісти та інженери.

— Часті стреси та інтенсивна робота підвищують тиск, — пояснює Владислав Бурик, асистент кафедри нейрохірургії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Шупика. — Якщо людина ще й має високий тиск, то ризик інсульту справді значний.

Особливо треба берегтися людям із недугами серцево-судинної системи. А також тим, у кого ламкі стінки артерій, — вроджені або набуті аневризми.

— Аневризми бувають і в молодих, двадцяти-тридцятирічних, — говорить лікар. — У мене є такі пацієнти. Вони абсолютно здорові, але судини мають розтягнення й випирання. І якщо вони прорвуться, буде крововилив у мозок.

Тоді пацієнти втратять працездатність. Інвалідність отримують майже 70% хворих. Аби запобігти інсульту, медики радять контролювати тиск.

Нормальний тиск сто тридцять на дев’яносто, якщо більший — потрібно лікуватися. Проблеми з судинами також провокує куріння. Підлікувати серцево-судинну систему допоможе легкий спорт, приміром, фітнес. Але великі навантаження протипоказані.

Психотерапевти радять людям, які некомфортно почуваються на роботі, розібратися у стосунках з колегами.

— Погані стосунки в колективі, особливо якщо керівник зриває зло на підлеглому, або колега постійно бере на кпини, теж провокують психоемоційні розлади — неврози, — пояснює Олександр Осадчий, завідувач реабілітаційного відділення Київського міського психоневрологічного диспансеру №5. — Лише ліки тут не допоможуть. Потрібно розібратися з кривдником або змінити роботу. Інакше людина ходитиме у замкненому колі. І справді може зірватися.

Берегтися трудоголікам радять і гастроентерологи. Кажуть, постійний стрес провокує гастрити. А часті перекури та кава за робочим столом порушують роботу травної системи.

Автор: Олександра СУБОТІНА, "Вільний голос"
Обговорити на форумі