друкувати


Кошти є, потрібні люди

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-09-16 10:31:39

— Указом Президента України від 28 липня, — розповів Василь Глаголюк (на фото), — окремі території, зокрема, нашої області оголошено зонами надзвичайної екологічної ситуації. Розпорядженням Кабінету Міністрів від 2 серпня визначено порядок проведення оплачуваних громадських робіт на період надзвичайного стану, згідно з яким знято певні обмеження.

— Що мається на увазі?
— Якщо раніше громадські роботи можна було запропонувати людині лише після того, як вона певний час перебувала на обліку в нашій службі, то тепер таку можливість вона отримує з першого дня реєстрації. До того ж, до участі в громадських роботах запрошуються всі бажаючі з числа непрацюючого населення, не зважаючи на кваліфікацію, студенти, молодь. Передбачені на виплату кошти дозволяють провести і нарахування на зарплату, що не обмежує надання робіт лише господарюючими об’єктами.

Ми готові направити на роботу людей в організації, з якими у нас укладені договори, а це — дорожнє управління району, дорожньо-експлуатаційна дільниця, ПМК-82, полігон "Екологія", КП "Зеленбуд", "Коломияводоканал", де зарплата може бути і вищою. Але ж скільки роботи є на селі, і де як не в сільській раді краще знають, що треба впорядкувати, відновити, кому допомогти. Словом, працювати є де і в місті, і на селі, при потребі центр зайнятості організує довіз людей.

— На яких саме об’єктах у селі можуть бути задіяні люди?
— Це впорядкування території населених пунктів, приміщень об’єктів соціальної сфери — клубів, ФАПів, дитячих садків, спортивних майданчиків, дитячих оздоровчих таборів, шкіл, шкіл-інтернатів, Будинків культури; відновлення підвісних кладок, містків; ремонт та відновлення сільських доріг, розчищення придорожніх смуг, присадибних ділянок, трубопроводів. Де треба прокопати рівчак, аби вода стекла, де розібрати завал, згребти сміття, допомогти соціально незахищеним, одиноким перестарілим навести лад у господарці тощо.

— Як загалом організована ця робота в області?
— Нещодавно до нас з робочим візитом приїжджав директор Державного центру зайнятості Володимир Галицький. Він мав зустріч із головою райдержадміністрації Михайлом Вінтоняком і загалом дав позитивну оцінку роботи служби. Центрами зайнятості області укладено біля 400 договорів на організацію оплачуваних громадських робіт з сільськими, селищними, міськими радами, що включені до переліку територій, які оголошені зонами надзвичайної екологічної ситуації. Як результат, біля 3000 безробітних громадян працюють згідно з укладеними договорами.

— Скільки безробітних Коломийщини сьогодні зайняті на громадських роботах?
— Усього на обліку в нашому центрі зайнятості біля 1700 безробітних. Участь у громадських роботах беруть 338 осіб. Чимало безробітних, особливо хто з вищою освітою, відмовляються від пропозиції попрацювати на громаду, отож, на жаль, розраховувати на підмогу лише з цього контингенту не доводиться. Тому ми й просимо сприяння у голів сільських рад.

— Які сільські ради добросовісно відгукнулися на заклик центру зайнятості і підтримали почин громадських робіт, а де від них відмовилися?
— Маємо добру співпрацю з Матеєвцями, Семаківцями, Воскресинцями, Дебеславцями, Нижнім і Верхнім Вербіжами. Непогано налагоджена ця справа у Печеніжині, Сопові, відчуваємо сприяння з боку Червоного Хреста. Чого, на жаль, не скажеш про Княждвір, Великий Ключів, Лісну Слобідку, Підгайчики, Рунґури, Слободу, Ценяву, Пилипи.

— Скільки реально можна заробити на громадських роботах?
— Окрім мінімальної зарплатні, 525 гривень на місяць, за старанність людина може отримати до ста відсотків преміальних. На руки, після всіх відрахувань, їй виплатять понад 860 гривень. Людина може попрацювати не повний місяць, а скільки їй вийде. Той час, протягом якого вона буде зайнята на громадських роботах, зараховується їй у стаж. Перший транш, сто тисяч гривень, ми уже перерахували на сільські ради і господарюючі об’єкти, щоб виплатити людям зарплату за серпень.

— А скільки всього передбачено коштів на оплату громадських робіт?
— За службою зайнятості не стане, ми оплатимо за роботу. Шкода, якщо виділені кошти, а це до півмільйона гривень, не будуть використані. Тому я, як директор центру зайнятості і як керівник громадської організації "Просвіта", звертаюся до мешканців міста і району, до партійних і громадських організацій, депутатів усіх рівнів, до голів сільських і селищних рад допомогти мобілізувати людей на громадські роботи, щоб наші села і місто знову стали охайними, затишними, навіть ще кращими. Аби ми якомога швидше забули про повінь, про ті страшні наслідки, збитки, яких вона завдала.

Автор: Вікторія КОХАН, "Вільний голос"
Обговорити на форумі