друкувати


У вас нова криниця?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-09-09 11:08:08

Якщо внаслідок повені виникла потреба облаштувати нову криницю, дотримуйтесь таких рекомендацій.

Місце для облаштування криниці необхідно вибирати вище (по потоку ґрунтових вод) існуючих і можливих джерел забруднення. Вибрана ділянка повинна бути віддаленою не менше ніж на 20 м від вигрібних ям, мережі каналізації, туалетів, старих покинутих криниць, стаєнь, місць захоронення людей і тварин, складів міндобрив та отрутохімікатів. Криниці не можна облаштовувати на ділянках, що затоплюються паводковими водами, в занижених і заболочених місцях. Стінки криниці мають бути щільними, добре ізолювати криницю від дощових і талих вод. Верх криниці повинен бути на 0,8 м вище поверхні землі, навколо криниці влаштовується "глиняний замок" із масної глини глибиною 2 м і шириною 1 м та відмостка (кам’яна або бетонована) шириною 2 м та ухилом 1 м. Верх криниці облаштовується кришкою або суцільним дашком.

Якщо збудовано нову криницю чи відремонтовано стару, необхідно обов’язково провести її дезінфекцію. Для цього відкачують воду, видаляють намул, сміття. Після цього стінки колодязя по можливості протирають і добре збризкують 5% розчином хлорного вапна. Коли криниця наповниться до попереднього рівня, в неї виливають освітлений розчин хлорного вапна (відро на 1 м куб. води), перемішують воду жердиною і закривають кришкою на 6—8 годин. Потім воду відкачують доти, поки не щезнуть запах і присмак хлору. Після цього необхідно провести лабораторне дослідження води. Можливе також проведення дезінфекції таблетованими засобами.

Вживати сиру воду можна тільки після абсолютної впевненості в її безпеці. Гарантією якості питної води є добрий санітарний стан джерела водопостачання, а також висновки санепідемстанції, яка проводить аналіз води.

Джерело: Коломийська райсанепідемстанція, "Вільний голос"
Обговорити на форумі