друкувати


Друге народження нарису про місто над Прутом

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-09-08 03:49:06

Чи достатньо є книг про місто над Прутом, чи гідно осмислено наше коломийське минуле – такі запитання не раз постають перед краєзнавцями і просто небайдужими мешканцями краю.

З огляду на те, що пересічний коломиєць знає про місто не так багато, директор педколеджу Валерій Ковтун, автор низки історико-культурологічних проектів, заснував серію “Коломийська бібліотека”, яку відкрив книгою Леопольда Вайгеля “Нарис про місто Коломию”. Переклад із польської здійснили науковий співробітник музею історії міста Мирослава Кочержук та кандидат філологічних наук Микола Васильчук. У презентації, яка нещодавно відбулася в педколеджі, узяли участь науковці університету ім. В. Стефаника, представники влади, наукова еліта Львівської музичної академії, друзі зі Сходу України лауреат літера¬турної премії ім. Т. Мельничука, політв’язень Олекса Різників, голова Галицького земляцтва “Говерла” в Донецьку Василь Футулуйчук (уродженець Княждвора). Про коломиєзнавчі книжки, починаючи від XIII ст. і до наших днів, розповів Микола Савчук. Виявляється, про уславлене місто написано навіть у Токіо (японською) – “Моя зустріч із батьківщиною по довгих роках розлуки” (автор – український мандрівник Роман Турянський, свого часу одружений із японкою).

Хто такий Л. Вайгель і чим цікава його праця, розповів М. Васильчук. Під час презентації висловлено окремі зауваги, поради, ідеї.

– Варто, щоб основою наступних книг цієї серії були матеріали про фестиваль ім. А. Кос-Анатольського, про В. Витвицького, “А. Кос-Анатольський у спогадах сучасників”, – зауважив відомий піаніст і композитор О. Козаренко.

Доречно нагадати, що раритетне видання польською побачило світ тоді, коли в Коломиї заснували товариство “Просвіта”, 1877 року. Свої міркування щодо започаткування цікавого проекту висловили П. Дем’янюк, М. Андрусяк, В. Глаголюк, О. Різників, який дякував коломийцям за плідну видавничу справу. На завершення гості подарували педагогічному закладу декілька примірників свого творчого доробку, натомість отримали презентований нарис Л. Вайгеля, який вийшов накладом тисячу примірників.

Автор: Мирослава ГРУШЕВСЬКА, "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі