друкувати


Нехай знають, що ми знаємо... Коли "нуль" зовсім не "нуль"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-08-22 02:34:04

— Кредити — це зло, — вважає мій знайомий... і бере кредит за кредитом. Весь світ живе у борг, виправдовує він себе, але зауважує: — Щоправда, відсотки у нас ще не цивілізовані, здирницькі. Але інакше нічого не купиш. Спробуй відкласти необхідну суму, коли постійно щось потрібно для сім’ї. А так мусиш вчасно заплатити..."

Як "доку" у справах кредитних, я його попросив поділитися своїм досвідом спілкування з банками. Отже, чого чекати, про що питати, коли береш кредит?

Передусім, каже він, нічого вірити рекламі, бо вона декларує одне, а на ділі — зовсім інше. Скажімо, він брав кредит нібито під 23% річних, а коли порахував переплату, то з’ясувалося, що вийшло усі 80.

Інший момент, коли людина відштовхується від певної суми, котра їй необхідна, а на руки одержує значно меншу. Бо існує таке поняття як комісія, яку відразу знімають. Таким чином, він взяв, приміром, вісім тисяч, а реально одержав 7.600 гривень. Ще чотириста мусив дозичати.

А про те, що банки залишають за собою право змінювати згодом відсоткову ставку, не попереджуючи про це клієнта, вже й мови нема.

З горем навпіл, взявши кредит, починається його виплата. Ніби й платиш своєчасно і справно, а всеодно якась заборгованість вилізе. Річ у тому, що вказуючи у договорі термін оплати, наприклад, до 10 числа кожного місяця, банк має на увазі останній день одержання грошей на свій рахунок у Києві. А гроші туди йдуть днів зо три. Тож оплативши нібито вчасно, все ж заробили триденну пеню. А ще є такий день, як п’ятниця. Для звичайних людей — кінець робочого тижня, а у фінансовій установі існує таке поняття, як банківський день — до 15 години. Таким чином, оплативши ніби й у п’ятницю, але після 15 години, рахуватиметься насправді вже понеділок.

Усі ці нюанси варто просто враховувати, бо мила дівчинка у банку, привітно усміхаючись, навряд чи підкаже ці деталі. Вона ж має премію за кожен оформлений кредит.

Інша розмова про акції так званих супермаркетів (та й не дуже супер) електроніки, коли ніби все по "нуль". Насправді, у туризмі щось подібне називається "все враховано". Тобто, той товар, який вам пропонують на виплату ніби під "нульові" відсотки, вже давно переоцінений і ті ж відсотки вкладені у його вартість. Інколи вигідніше у тому ж банку взяти споживчий кредит і купити аналогічний пристрій в іншому магазині, де не проводиться акція. Дешевше вийде...

Автор: Федір ШКАДРЯ "Вільний голос"
Обговорити на форумі