друкувати


Зерно готується до нового врожаю

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-08-21 10:49:33

З несподіванки аж губишся зором на, здається, неосяжній території току. Тут життя вирує, як у вулику. Туди-сюди снує транспорт, гудуть механізми, люди увихаються з лопатами, віниками. На одній частині току перевівають, засипають, складають, а на другій — розстелене насіння ще спокійно мліє, відпочиває під сонечком, чекаючи, поки й до нього дійде черга. Поглядом не встигаєш упіймати директорку Галину Куничак. За всім, як керівник, пильнує, і сама, як бджілка, трудиться.

— Частину врожаю нам вдалося зібрати до стихії, — розповідає. — А ми зазнали її двічі: що не домочили дощі — побило градом. Тепер ось доводиться усі культури збирати одночасно: і озимі пшеницю й жито, люпин, кормові боби. Роботи багато, отож задіяні усі, без винятку, працівники дослідної: і лаборанти, і науковці. Не можна гаяти жодної години, тим більше такої сонячної.

Пані Галина розповідає, а сама не припиняє оком пильнувати ситуацію на току. Передає мене під опіку заввідділу насінництва, заслуженого працівника сільського господарства України Ганни Кобилянської, а сама квапиться до людей.

Для моєї нової співбесідниці зернятка-насінинки, як малі діти, дорогі. Коли я поцікавилася, яка культура просушується на току (це, виявляється, був люпин), Ганна Миколаївна зауважила, що кожна насінина потребує сонячного обігріву не тільки щоб просохнути, а щоб вивести зародок зі стресової ситуації.

Цьогоріч, за її словами, формування насіння ще з весни не мало сприятливих погодніх умов: і коли цвіло, і коли зав’язувалося, а зрілий колос побило дощем і градом. Багато зерна проросло на корінні, багато уже й висипалося, втратило свої хлібопекарські якості. Сильно відреагували сорти пшениці "Київська-8", "Ятрань-60". Стійкішими виявилися "Поліська-90", "Столична", "Золотокоса". Нормально почуваються озимі жито, ячмінь, ярий ячмінь.

— Отож, багато втрачено, і не тільки на дослідній, а й в інших господарствах, а те, що зберегли, навряд чи матиме добру силу росту. Тож, виходить, під наступний урожай може не вистачити добірного насіння, доведеться розраховувати на привізне? — допитуюся у Ганни Миколаївни.

— Наші сорти іншими не заміниш, — пояснює. — Вони адаптовані до наших ґрунтово-кліматичних умов і особливостей. Тому кожен насінгосп і наша дослідна станція, яка вирощує суперелітне насіння, зараз мусить подбати про належну підготовку насіння. Що ми й робимо.

Обмолочене насіння має пройти первинну очистку, прогрітися на сонці. Коли підсохне, за допомогою спеціальних очисних машин фірми «Петкус» очиститься від травмованого і пророслого. Насіння до посіву завчасно, днів за десять, належиться протруїти препаратами "Вітовакс-200Ф", "Гранівіт". Це убереже його від збудників хвороб. При протруюванні насіння обов’язково має бути стандартної вологості, інакше це спровокує виродки у паростках. При протруюванні слід додавати стимулятори росту "Емістим", "Вермістим", які містять речовини, що сприяють схожості і росту.

За дотримання таких умов можна буде вже не так перейматися майбутніми урожаями. Дослідна станція не відступає від цих заповідей і на крок, а тому зі спокійною душею відправила зразки у контрольно-насіннєву інспекцію. Мають і страховий фонд, отож вистачить і для себе, і на реалізацію господарствам району, людям. Навіть якщо ви захочете придбати насіння лише на десять соток, вам спершу нададуть вичерпну консультацію. Аби ви не змарнували ані власних коштів, ані праці колективу дослідної, який так дорожить маркою своєї установи.

Особливим попитом у господарств району користуються з-поміж зернових: ярі пшениці "Рання-93", "Елегія миронівська", ярі ячмені "Звершення", "Цезар", "Вакула". Дослідна вивчає і впроваджує нові сорти і технології їх вирощування. Цьогоріч буде посіяно, крім тих, що районовані, озиму пшеницю "Столична", "Золотокоса", "Зимоярка", яку, до речі, можна висівати як восени, так і навесні. Раніше мали лише такий ячмінь. Дослідна отримала патенти (авторське свідоцтво) на сорти кормових бобів "Переможець", кормових буряків "Дністер".

Не можна не згадати і про сорти багаторічних трав власної селекції дослідної, за якими приїжджають навіть зі східних областей. Цінують їх за витривалість. Це — пажитниця багаторічна "Довбушанка", пажитниця багатоукісна "Коломийська", вівсяниця лучна високогірна. Останнім часом успішно відновлено насінництво сидератних культур, які збагачують землю азотом і замінюють органічні добрива. Так, 250 ц з гектара зеленої маси люпину замінюють 40 тонн гною. Посіяв одразу по жнивах — до листопада маєш екологічне, чисте і нічим не засмічене цінне добриво.

Може б я іще почула чимало цікавої інформації, цінних порад, але й Ганні Миколаївні, бачу, не терпиться до роботи. А мене знайомлять з не менш цікавою співбесідницею, і не менш закоханою у свою справу Василиною Вівчарик, завідувачкою лабораторії селекції, селекціонером. Але розповідь про неї — в наступному номері, ближче до гарної події у житті Василини Іванівни — золотого ювілею.

Автор: Вікторія КОХАН, "Вільний голос"
Обговорити на форумі