друкувати


Манолія Попадюка називають у Вижниці великим мельничукознавцем

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-08-21 10:44:13

Великим мельничукознавцем називають у Вижниці подвижника Манолія Попадюка, завдяки якому видано книжку присвят незабутньому лауреату Шевченківської премії, колишньому політв’язню Тарасові Мельничуку, зведено в селі Уторопи пам’ятник біля школи, відкрито у Вижниці музей, видруковано його твори і спогади.

Лауреат літературної премії ім. Т. Мельничука, якою відзначає Коломийська міськрада, має чимало задумів для увіковічення пам’яті співця Карпат. Разом із місцевим літератором Віктором Максимчуком упорядкував книжку "Князь вільного слова", яка побачила світ накладом сто примірників за фінансової підтримки головного редактора газети "Буковина" Володимира Михайлівського. Її видрукувало вижницьке видавництво "Черемош" до 70-ліття поета, яке відзначатимемо 20 серпня.

На 260 сторінках подано раніше опубліковані матеріали про Князя Роси, як називають Т. Мельничука за однойменною його збіркою, 44 авторів. Серед них письменники Дмитро Гриньків, який із Тарасом відбував покарання в Кучинській в’язниці, Ніна Гнатюк, Дмитро Юсип, Іван Малкович, незабутні Ярослав Дорошенко, Іван Іов. Упорядники відважилися вмістити покаянний лист Т. Мельничука, коли його вдруге засудили, передрукований із газети "Прикарпатська правда" від 3 лютого 1980 року.

Книжка раритетним тиражем читається цікаво, розширює пізнання поета-страдника, який останні роки прожив у Коломиї, не маючи нормальної домівки.

Недавно тут у друкарні ім. Шухевича побачила світ четверта книжка зібраних творів Т. Мельничука. Було б дуже добре видати п’яту, як попередні, тисячним накладом – названі матеріали, спогади і літературознавчі дослідження. Князь Роси цього таки давно вартий.

Автор: Ярко Лунський, "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі