друкувати


Пам’ятник Іванові Франкові – тільки в середмісті!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-08-21 10:20:42

Шановний Юрію Івановичу (мер Коломиї - авт.)! Коломия перебуває напередодні чергової річниці від дня народження Івана Франка. Як буде відзначати цю дату місто, з яким так тісно пов’язана доля поета, в якому він пережив і хвилини великої любові, і великого творчого злету, і трагічні часи жорстких фізичних і моральних страждань?

Залишилось обмаль часу, але поки руху немає. Хоч думаю, що дата ця буде якось відзначена: бібліотеки відкриють книжкові виставки, поновить експозицію музей історії міста, "Просвіта" підготує традиційну художню програму. Але не буде зроблено якихось помітних кроків для реалізації головного зобов’язання коломиян перед пам’яттю поета – встановлення його монумента.

Юрію Івановичу, попередня влада не змогла розв’язати цього питання. Ну, не вистачило в неї сил і наполегливості, але принаймні розбурхала цю проблему в пресі, на різних нарадах, розпочала збір добровільних грошових унесків на спорудження, прийняла 25 березня 2004 р. на сесії міської ради рішення про місце встановлення пам’ятника. Будьмо вдячними тій владі і за те, що вона все ж зробила.

Усі надії громадськості та всіх, кому не байдужі історична пам’ять і подальша доля пам’ятника поету, були пов’язані з Вашим приходом до влади, Юрію Івановичу, і Вашої молодої енергійної і амбіційної команди. Ваші перші кроки, чисельні публічні заяви обнадіювали (згадайте хоч би Ваш виступ на бaгатолюдному зібранні коломиян із приводу відкpиття меморіальної дошки Івану Франкові на будинку медичного училища, що носить його ім’я. До речі, саме завдяки цій та ще одній скромній дошці на будинку колишньої Франкової школи (на вул. Грушевського), які відкрито завдяки енергії, наполегливості Ігоря Федика і Ярослава Палатайчука, було врятовано честь Коломиї в дні святкування Франкового ювілею.

Що ж до реалізації Ваших заяв й анонсів щодо будівництва пам’ятника Франку, то громадськість міста із сумом і тривогою мусить констатувати, що ця тема взагалі випала з поля уваги влади. Більше того, Юрію Івановичу, Ви в цьому питанні навіть зробили крок назад, поставили під сумнів рішення сесії від 25 березня 2004 року щодо місця його розташування.

Останній оргкомітет (зовсім несподівано для бaгатьох його членів) був присвячений саме цій уже практично розв’язаній проблемі – де стояти Франкові. Питання спорудження на ньому не розглядали, усе звелося до безплідної дискусії щодо місця. Насамкінець була несподівана пропозиція В. Герули поставити пам’ятник поету в районі автостанції і готелю "Прикарпаття".

Ця абсурдна, на мій погляд, пропозиція, яку на оргкомітеті навіть не розглядали, несподівано знайшла підтримку на сторінках місцевої преси і навіть на сайті Коломиї в Інтернеті. Знову бачимо намагання витиснути Франка із центру на периферію міста, між стрімкі потоки автомoбільного транспорту, натовпи людей, які поспішають хто на автобуси, хто додому, хто у справах, хто до готелю і тому подібне і яким зовсім не до пам’ятника.

Юрію Івановичу, монумент Івану Франкові повинен стояти в центрі міста і саме там, де йому визначено рішенням сесії міської ради попереднього скликання. Це єдина і достатня юридично-правова основа для нього стояти тут, у сквері бiля кінотеатру "Джерело", і треба припинити ці безплідні дискусії щодо місця, а всім миром братися за зведення.

Юрію Івановичу, у місті поширюють чутки, що в це питання втрутились інтереси бізнесу, що місце бiля кінотеатру" Джерело" вже куплено або готують на продаж приватному бізнесу. Я цьому не хочу вірити. Але, поклавши руку на серце, коли розмірковую над природою цієї дискусії, її мотиваціями, читаю в місцевій пресі, як розшматовують ще одну гордість Коломиї – парк ім. Трильовського, коли я бачу, як спотворюють Вічевий майдан, у мою душу закрадається сумнів: а може, ці розмови і мають підставу?

Я не хочу цьому вірити, тому і пишу Вам цього відкритого листа, щоб спростували мої cyмніви і чесно висловили позицію влади щодо майбутнього пам’ятника поету. Ми, працівники культури, знаємо вас як людину і керівника, якому не байдужа доля міста. Ви вже багато зробили, зокрема для міської культури, для зміцнення її матеріальної бази (шкіл, бібліотек), у справі створення муніципальних художніх колективів, наведення чистоти і порядку в місті. Усе це добре, і коломияни вдячні Вам.

Безперечно, можна прожити і без пам’ятників, і, як казав поет, "не згіркне від цього хлібина". Але я впевнений, що влада назавжди залишається у вдячній пам’яті народу, коли поряд із повсякденними турботами про життя і побут людей вона здійснює діяння, великі за масштабом, які наповнені високим суспільно-політичним змістом, у яких акумулюється дух нації, той, що "тіло рве до бою, рве за поступ, щастя, волю".

Спорудження пам’ятника Івану Франку в Коломиї належить саме до таких діянь. Я розумію, що це нелегка справа, але коломиянам це буде під силу, якщо Ви, Юрію Івановичу, і Ваша команда очолите цю роботу, виявите сміливість, волю і наполeгливість, щоб пам’ятник поету стояв у центрі нашого міста і cтав яскравим свідченням нашої любові і вдячності великому сину України.

З повагою керівник народного театру поезії "Орфей" Сергій Козлов.

Джерело: "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі