друкувати


Допомога з Одещини

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-08-20 09:37:19

Ще не так давно садоводи товариства "Мічурінець" могли поділитися вирощеним урожаєм з лікарнею, садочком, будинком-інтернатом. А тепер і самі потребують допомоги: затяжні дощі не пошкодували садів та городів у місті, на деяких дачних ділянках досі не зійшла вода. Усе, вирощене копіткою працею, пішло нанівець. А для садоводів, як правило, мешканців багатоповерхівок, здебільшого пенсіонерів, городина та садовина були суттєвою підмогою до сімейного бюджету.

Отож, правління товариства, яке очолює Олександр Костюченко, з комісією обстежили найбільш постраждалі садові ділянки, подали списки у міську раду з проханням допомогти. І ось наприкінці минулого тижня отримали втішну звістку: надійшов гуманітарний вантаж з Одещини. По тонні цибулі, моркви, капусти, буряків було скеровано якраз на потреби потерпілих садоводів. Вантаж прийшов на адресу Червоного Хреста, тут його і розвантажили. Оскільки привезена продукція потребує відповідних умов зберігання, її поквапилися роздати людям. Видавали навіть у неділю (на знімку). Поки встановлюють вагу, розмовляю з людьми.

— У мене ділянка за об’їзною, під П’ядиками, — розповідає Андрій Дужак. — Мочари й досі на городі, усе пропало. А я ж так доглядав, щодня приходив, — бідкається чоловік і наповідає: — як будете писати про нас, не забудьте іще про один наш головний біль. Лише довкола мене сім занедбаних ділянок. А така картина по всьому садівництву. Ділянки приватизовані, вплинути на господарів ніяк, кажуть: це моє, хай мені там і чагарники ростуть. Там і справді трава по пояс, ніхто то не косить, хіба що навесні чи під осінь спалять. Вітер полум’я перекидає на будиночки, вони горять. Я так думаю, що не годиться землю марнувати. Хто не обробляє ділянку, нехай платить штраф. За ці гроші садівництво скосить і виоре горе-господареві. Але змусити це силами свого товариства не можемо, не маємо таких повноважень. Ось якби міська рада нам у цьому посприяла. А за гуманітарну допомогу спасибі — й одеситам, і владі.

— Моя ділянка на вулиці Галечко, — приєднується до розмови Юліан Кметь. — Маю там і ставок, і пасіку. Вода зі ставка розлилася, риба по городу плавала. Не маю ні риби, ні городини. Картопля зогнила на кущах, а та, що вибрав, подіставала плями, теж довго не збережеться. Велике спасибі одеситам, що поділилися з нами урожаєм.

— Ми думали, що нікому немає діла до нашої біди, а про нас, виявляється, пам’ятають, — зворушливо додає Тамара Рибалкіна. — Дай, Боже, здоров’я і одеситам, і міській владі, і працівникам Червоного Хреста, яким довелося самотужки розвантажувати мішки з городиною.

— Найбільше постраждали ділянки на вулицях Галечко, Довбуша, під П’ядиками, — розповідає голова товариства Олександр Костюченко. — Загалом їх триста, але ми ще будемо продовжувати обстеження, тож не виключено, що список збільшиться. Обіцяють нам і картоплю. Спасибі всім, хто нам допоміг!

Автор: Вікторія КОХАН, "Вільний голос"
Обговорити на форумі