друкувати


Таємниці "Білого слона"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-08-18 12:14:38

У минулому випуску "Коломийщини спортивної" ми розповідали про експедицію на Піп-Іван, вершину, яка з давніх-давен манить мандрівників і дослідників.

Відомо, що збудована поляками на горі обсерваторія працювала до приходу радянських військ у 1939 році. Після поділу Польщі між гітлерівською Німеччиною і Радянським Союзом, робота обсерваторії припинилася, найцінніші прилади вивезли спочатку в Тішебогдан, потім до Будапешту й до Росії.

Багато хто вважає, що польський уряд, за сприяння Англії, використовував обсерваторію у військових цілях, адже щорічні витрати на утримання станції становили шалені кошти на ті часи — 50 тис. злотих.

У своїх спогадах керівник обсерваторії магістр Владислав Мідович згадував, що місцеві люди сприймали будівлю на Піп Івані як прикриття для таємного військового об’єкту. Переповідали, що в глибині гори сховані дуже потужні машини. Мовляв, будинок — це тільки бутафорія, яка прикрашає підземні ангари для літаків.

За офіційною ж інформацією, польські військовики проводили в обсерваторії метеорологічні спостереження для потреб англійської авіації.

Джерело: "Вільний голос"
Обговорити на форумі