друкувати


Жнива-2008. Будемо з зерном

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-08-18 11:25:54

В державі активно проходить жнивна компанія. З півдня І жнива поширюються на західні і північні регіони. Розпочато закупівлі продовольчого зерна до Аграрного фонду. Про початок роботи цього державного оператора із зерном розповідає директор Івано-Франківського регіонального відділення Аграрного фонду Мирона Винничука.

— Мироне Зіновійовичу, які із зернових культур Аграрний фонд закуповуватиме до держпродрезерву у 2008 році?
— Згідно законодавства України, у поточному році до об’єктів державного цінового регулювання із зернового клину віднесені продовольча пшениця і жито. У товаровиробників нашої області ми закуповуватимемо продовольчу пшеницю 2-го, 3-го, 4-го і 5-го класів. Цьогорічні ціни на зерно визначено наказом Мінагрополітики ще в лютому ц.р. Постановою Кабінету Міністрів України № 703 від 06.08.08р. змінено порядок закупівлі зерна. Зараз ми закуповуватимемо зерно за середньозваженими біржовими цінами рівноваги (фіксінгу), але не нижче за мінімальні ціни.

На виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 18.06.08 №583 "Про формування державного продовольчого резерву та регіональних ресурсів продовольчого зерна у 2008 році" Аграрному фонду дозволено з 1 липня здійснювати закупівлю продовольчого зерна урожаю 2008 року. Для цього на засіданні Верховної Ради 31.07.2008р. Аграрному фонду були виділені додаткові кошти в обсягах 1 млрд. гривень.

Довідково: Мінімальні закупівельні ціни на об’єкти державного цінового регулювання в розрізі культур та класів становлять:
— для пшениці:
2 класу — 1418,32 грн./т,
3 класу — 1251,43 грн./т,
4 класу — 1134,61 грн./т,
5 класу — 967,83 грн./т.

— для жита:
1 класу — 1112,81 грн./т,
2 класу — 1016,89 грн./т.

Області доведено завдання сформувати державний продовольчий резерв в обсягах 10 тис. тонн. Розпорядженням голови обласної державної адміністрації № 440 від 18 липня 2008 року відповідні завдання дано районам області.

— Розкажіть, будь ласка, як відбувається закупівля?
— Згідно з установленим порядком зерно закуповується на Аграрній біржі, її регіональних відділеннях і сертифікованих нею товарних біржах з використанням системи електронних торгів. Біржові торги проводяться згідно вимог законодавства України та правил біржової торгівлі на Аграрній біржі.

Аграрний фонд закуповує зерно на умовах франко-склад — сертифікований зерновий склад. У цьому році є одна суттєва вимога: склад повинен мати договір складського зберігання з Аграрним фондом.

— Наскільки складною і тривалою є процедура оформлення угоди між товаровиробником і Аграрним фондом?
— Для продажу зерна до Аграрного фонду товаровиробник повинен завезти його на сертифікований зерновий склад і представити до регіонального відділення наступні документи:
1. Просте складське свідоцтво або складську квитанцію, виписані на Аграрний фонд.
2. Акт передавання-приймання товару згідно біржового контракту.
3. Податкову накладну.
4. Довідку про наявність товару на базисі поставки, за підписами директора регіонального відділення Аграрного фонду, уповноваженого представника зберігача (зернового складу), уповноваженого представника продавця.
5. Картку аналізу зерна або посвідчення на аналіз проби.

Після отримання документів, необхідних для здійснення оплати за біржовими контрактами та перевірки правильності їх оформлення, Аграрний фонд протягом 2-х банківських днів здійснює оплату коштів на розрахунковий рахунок Аграрної біржі.

В свою чергу Аграрна біржа чи сертифіковані біржі перераховують кошти продавцям зерна в той же або наступний робочий день.

— На яких зернових складах в області Аграрний фонд закуповуватиме зерно?
— В нашій області Аграрний фонд уклав договори складського зберігання зерна з ДП "Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів", ТзОВ "Калуський комбінат хлібопродуктів" та ДП ДАК "Хліб України" Галицький комбінат хлібопродуктів, сюди і засипатимемо збіжжя до державного продовольчого резерву.

Працівники Аграрного фонду налаштовані на плідну співпрацю з сільськими товаровиробниками області, готові сформувати продовольчий резерв в необхідних обсягах, забезпечити продовольчу безпеку держави.

— Що нового зараз в роботі Аграрного фонду?
— Кабінет Міністрів України значно розширив повноваження Аграрного фонду, які дають можливість закуповувати зерно виключно у сільгосптоваровиробників, але в той же час і продавати на експорт. Це зроблено для того, щоб різниця, яка виникає при закупівлі і експорті, залишалася в Аграрному фонді і спрямовувалась на закупівлю зерна.

Постановою Кабінету Міністрів України №705 від 06.08.08р. запроваджуються заставні закупівлі зерна. Тобто, вже в цьому році сільські товаровиробники зможуть отримувати бюджетні позики під заставу зерна.

Автор: Петро СОПОВСЬКИЙ, начальник управління АПР РДА, "Вільний голос"
Обговорити на форумі