друкувати


На чашку кави до "Бункера"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-08-18 10:34:07

В Івано-Франківську відкрили "Бункер" — кав’ярню, інтер’єр якої відтворює повстанські часи. Ідея "повстанського кафе" не є новою, приміром, у Львові вже близько року функціонує "Криївка", яка репрезентує епоху Української Повстанської Армії і є живим музеєм історії УПА.

Івано-франківський "Бункер" — це суміш не надто давньої історії українського народу та її сучасної інтерпретації. Назва кав’ярні символічна, адже відомо, що бункер — це підземне укриття, в якому переховувалися воїни УПА. Ці сховища були вдосконаленими системами життєзабезпечення повстанців, обладнані власною вентиляцією, водопроводом, приміщеннями для проживання та навчання. Старовинні фотокартки повстанців, портрет Степана Бандери при вході, гілочки калини на столі, елементи давнього побуту на полицях підкреслюють націоналістичний характер закладу та відтворюють дух минулого, поєднуючи його з сьогоденням.

Окрім цікавого дизайну, який розробив Руслан ГАЛЮК, відвідувачам пропонують страви старовинної української кухні, які приготовано, як це афішується, на воді з родинної криниці Степана Бандери. Цікавими й неординарними є назви страв закладу, головна з яких — "Бункер" — картопля, запечена з салом. Форма офіціантів теж символічна: поєднання червоного й чорного та емблема калини на грудях.

Місцезнаходження кав’ярні не є випадковим, адже, як зазначив директор закладу Віталій ПОПАДИНЕЦЬ, ця будівля слугувала сховком для людей, яких у радянські часи переслідували.

"Бункер" — це не просто кафе, де можна випити кави. В приміщенні кав’ярні планується проводити презентації книг національно-визвольної тематики, показ фільмів, а також щоденні співи повстанських пісень. Першу мистецьку акцію заплановано на 1 січня і приурочено до дня народження Степана Бандери.

Популяризація минулого — річ не нова і доволі прибуткова. Тому тут головне — не переборщити і не забувати, що імена героїв потрібно знати, пам’ятати і шанувати, а не заробляти на них гроші. Хоча ідея закладу доволі позитивна, адже повертає імена забутих героїв України.

Якщо порівнювати "Бункер" із "Криївкою", то хочу зазначити, що станіславська кав’ярня є більш осучасненою. Попри історичний інтер’єр все-таки відчувається, що надворі ХХI сторіччя.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі