друкувати


Гандбол. Санкт-петербуржці у Коломиї

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-08-15 12:19:58

Чотири дні в залі ФОСК "Прикарпаття" тренувалися гандболісти-професіонали. Чоловіча команда "Нева" з Санкт-Петербурга за програмою підготовки до чемпіонату Росії в суперлізі перебувала на Прикарпатті.

У складі росіян грає й український легіонер, вихованець коломийського гандболу Ростислав Гринишин. Про свій шлях у професійному гандболі Ростислав розповів у прес-центрі ФОСК "Прикарпаття".

— Навчаючись у Коломийській ЗОШ №2, з дитинства відвідував заняття в секції гандболу ДЮСШ №2. Вдячний тренерові Василю Васильовичу Скуповському, який терпеливо і наполегливо прививав любов до стрімкого м’яча. Через кілька років занять він посприяв моєму переїзду в київську школу вищої спортивної майстерності олімпійського резерву, яку успішно закінчив і вступив до Санкт-Петербурзького інституту фізичної культури і спорту. В Північній Пальмірі й розпочав грати в гандбол на професійному рівні.

— А чому вибрали саме Петербург?

— Ще в юнацькому віці в Києві мене помітили тренери з Росії і запропонували вигідні умови. Відмовлятися було нерозумно. Тим більше, що в Україні на початку дев’яностих років гандбол занепадав.

— Тоді, навіть в Коломиї, на всю Україну під керівництвом Вашого першого тренера Скуповського гриміла слава команди "ГраМар".

— Не превеликий жаль "ГраМар" припинив свої виступи в чемпіонаті України. Та й в інших містах гандбол не особливо розвивається. А в Росії — помітний прогрес. І не тільки гандболу, а й інших видів спорту. Про це дбають найвищі ешелони російської влади. Наприклад, наша гандбольна команда отримує певне матеріальне і фінансове забезпечення від міської влади Санкт-Петербурга.

— Які команди в Росії є найсильнішими?

— Підмосковні "Чеховські ведмеді" й астраханська "Волга". У "Волзі" мені довелося грати, потім переїхав в Україну і півсезону виступав за "Портовик" у Південному.

— І знову в Пітер?

— Ще три роки грав у Фінляндії і рік в Італії за професійний клуб "Лечче".

— Можна сказати, що пощастило грати в різних європейських клубах?

— Так. Але в Європі найсильнішими є клуби Іспанії, Німеччини, Росії. У Фінляндії більше уваги приділяють розвитку оздоровчої фізкультури, ніж професійному спорту, окрім хіба що хокею і лижного спорту. Тому із задоволенням повернувся в "Неву", де прожив багато років, і сподіваюся, що після завершення кар’єри гандболіста перейду на тренерську роботу. До речі, пропонуйте талановитих хлопців, ми обов’язково переглянемо і надамо їм шанс потрапити в професійні гандбольні клуби.

— Дякуємо. І бажаємо гідно презентувати школу коломийського гандболу на російському та європейському рівнях.

— Дякую.

Автор: Василь БУДЖАК, "Вільний голос"
Обговорити на форумі