друкувати


Професіоналізм рятував там, де не була доступна техніка

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-08-14 11:34:39

В Івано-Франківській області під час повені 24—27 липня врятовано 1435 людей, 8353 осіб було вивезено в безпечні місця. Із 22 липня еменесники працюють у посиленому режимі. Два дні штаб ліквідації очолював міністр надзвичайних ситуацій Володимир Шандра.

Упродовж останніх двох тижнів працівникам Коломийського районного відділу РВ ГУМНС було не до інтерв’ю. Ми тільки спостерігали, де це було можливим, за їхніми професійними діями і самовідданістю, коли вони рятували потерпілих. Стихія вщухла, вода спала, люди оговтуються від лиха і починають давати собі раду. А еменесники не дозволяють собі розслабитися: в області оголошено надзвичайний стан. Це означає, що вони і далі працюють у режимі повної бойової готовності.

Із начальником Коломийського РВ ГУМНС Ігорем Вациком вдалося коротко поспілкуватися у перерві між його черговими об’їздами сіл. Він привіз нам альбом з унікальними фотографіями, на яких стихія — уже історія. (Ми неодмінно надрукуємо їх в одному із наступних номерів.)

Гортаючи сторінки цього альбому, наче заново переживаєш трагедію. Ігор Ярославович розповідає про те, що залишилося за кадром — емоції: розпач, сльози, біль і страх людей, яких рятували. Знімали зі стріх будинків, виносили із затоплених приміщень на руках, на плечах, у брід вище пояса, часом ризикуючи власним життям.

— Не хочу когось виділяти із особового складу, — зауважує І.Вацик на моє прохання назвати кращих бійців, — ми всі належно виконували свій обов’язок. Професіоналізм рятував там, де була недоступна техніка.

— Але самої техніки було недостатньо?

— Стихія, як лакмусовий папірець, оголила всі проблеми, в тому числі й технічне оснащення. Наша матеріальна база, звичайно, бажає бути кращою. Машинам понад 30 років. На щастя, працюючи по 14 годин, а то й цілодобово, техніка нас не підвела, бракувало човнів, спецзасобів…

— А чим зараз зайняті еменесники?

— Здебільшого нашої допомоги ще потребують села запрутської зони. Викачуємо воду мотопомпами з криниць. Задіяні машини, які відкачують намул, КамАЗи, навантажувачі. Працюють наші автомобілі й по місту.

— Скільки ж іще на Коломийщині триватиме надзвичайний стан і яку відповідальність він передбачає, зокрема, для керівників?

— Постановою Верховної Ради надзвичайний стан уведено на 90 днів. Згідно з Положенням, до керівників будь-якого рівня, у разі невиконання поставлених завдань, можуть застосовуватися найсуворіші методи адміністративного впливу. Що ж до громадян… Треба передусім нам у такий важкий час просто залишатися людьми. Наживатися на чужому горі, користатися чиєюсь розгубленістю, безпорадністю, незахищеністю, — не по-християнськи.

Автор: Вікторія КОХАН, "Вільний голос"
Обговорити на форумі