друкувати


Бібліотеки Коломийського району поповняться унікальним збірником

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-08-14 10:10:51

"Коломия й Коломийщина"- таку назву має збірник, упорядник якого відомий громадський діяч, гуморист, член спілки журналістів, краєзнавець Микола Савчук, працював цілий рік.

1988 року світ побачив І том доктора Богдана Романенчука, уродженця села Воскресинці "Коломия й Коломийщина". Оскільки відтоді матеріалів залишилось вдосталь не надрукованих, вони, відповідно потрапили до ІІ тому, іншими словами, в надійні руки і щире серце.

Шлях до написання був нелегким. Збірник народився завдяки українській діаспорі в Америці. Там, до слова, уже давно було створено комітет коломиян, вихідців з Коломиї, члени якого мріяли і прагнули до саме такого історичного видання. Контактуючи з тамтешніми членами комітету, пан Микола зголосився добровільно взяти на себе нелегку ношу, а це, зауважимо, вартувало достатніх зусиль, оскільки справа була пов’язана не просто з видавництвом, а й з коштами та архівними документами. Однак, незважаючи на труднощі, представникам комітету вдалося оплатити збірник і сьогодні в Коломийському драматичному театрі завдяки відділу культури і туризму Коломийської райдержадміністрації відбулась презентація збірника. Було скликано всіх працівників закладів культури району, запрошено районну владу та пресу.

На сцені – співавтори збірника - журналіст, краєзнавець Василь Нагірний, письменник, журналіст, директор друкарні ім. Шухевича Михайло Андрусяк, науковець Мирослава Кочержук.

У збірнику надруковано статті на основі архівних документів, велика частина з них на замовлення Миколи Савчука. Книга містить статті і дослідження, а також нариси про відомі і маловідомі постаті, спогади людей про різні часи і періоди, такі як Петра Зварича про Коломийську гімназію, уривки зі спогадів Миколи Ласійчука і Євгена Ставничого про Коломию 1941-1942 років, спогади відомих на Коломийщині Дмитра Ужитчака і Дмитра Павличка, матеріал про школу, пошту, магазин з назвою "Коломия".

Пан Савчук подякував співавторам, і особисто керівництву Коломийської районної державної адміністрації за добру співпрацю, злагодженість та взаєморозуміння.

Збірник "Коломия й Коломийщина" - написані серцем. Віднині абоненти як центральної районної бібліотеки, так і бібліотек в районі матимуть нагоду користуватися й знати історичне минуле України.

Заступник голови Коломийської райдержадміністрації Мирослав Мацьків висловив подяку за плідну працю й побажання ІІІ тому. Начальник відділу культури і туризму РДА Людмила Федор та директор центральної районної бібліотеки Орися Бирчак вшанували співавторів квітами, повідомляє прес-служба РДА.

Обговорити на форумі