друкувати


У місті кола — спадок Нагірного

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-08-12 10:56:19

Шанувальникам краєзнавства, мабуть, не треба представляти ім’я Василя Нагірного. Бо вже років вісімнадцять його публікації на історичну тематику постійно з’являються у місцевій пресі, він — член видавничого комітету унікальної "Енциклопедії Коломийщини", автор кількох цікавих ґрунтовних досліджень, колекціонер старовини, філокартист, журналіст-газетяр, а протягом кількох останніх років ще й тележурналіст. Власне, в останньому панові Василеві вдалося поєднати ще сковородову філософську концепцію спорідненої праці. Коли основна робота, якою ти собі здобуваєш хліб насущний, приносить задоволення, радість душі й користь навколишнім. Василь Нагірний, працюючи на телекомпанії "НТК", став автором кількох оригінальних проектів, зокрема "Місто кола — спадок предків", "Червоної Руси підкова золота". Телебачення відкрило краєзнавцеві добрі можливості, перспективи, стало якісно новою сторінкою в подачі пошукових матеріалів. А ще дало можливість розширити глядацьку аудиторію, знайти своїх нових шанувальників.

Василь Нагірний — завжди в творчому пошуку, його переповнюють цікаві ідеї і варто зауважити, що й фортуна йому активно сприяє у цій шляхетній справі. Роботу невтомного краєзнавця давно помітили на високих рівнях і його неодноразово було відзначено престижними теле- кінонагородами.

А нещодавно пан Василь відзначив своє п’ятдесятиліття. Якщо взяти увесь його творчий доробок, то він, безумовно, підсилює значимість поважної дати. А ось у душі (відкриємо таємницю читачам) пан Василь — справжній романтик, допитливий юнак, чуттєвий лірик, якому даси хіба що вісімнадцять.

Але ювілей, тим більше, якщо він пафосно зоветься полуднем віку, таки треба відзначити належно. Отож, у музеї історії міста Коломия відбувся творчий вечір Василя Нагірного, на який завітали його шанувальники, друзі, знайомі, коломийська інтелігенція. У ролі ведучого був журналіст і колега ювіляра Андрій Малащук. Нескінченним потоком текли цього вечора слова вітань і щирих віншувань на адресу іменинника з уст митців Василя Андрушка, Мирослава Ясінського, Миколи Семеняка, колег по перу й мікрофону головних редакторів "Вільного голосу" Ольги Гаврилюк і ТРК "НТК" Тамари Приходько, директора музею історії міста Михайла Арсака, наукових співробітників музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття Катерини Каркадим і Романи Баран, доцента кафедри гуманітарних дисциплін Коломийського інституту Прикарпатського університету Миколи Васильчука, заступника міського голови Василя Прокіпчина.

На ювілейному вечорі пан Василь також репрезентував збірник сценаріїв своїх телепрограм під однойменною назвою "Місто кола — спадок предків". До книжки увійшло майже тридцять цікавих досліджень, які автор по крупинках визбирував протягом років. І тепер вони є справжніми перлами в доброму намисті історії нашого славного давнього міста, яке просто таки неможливо не любити. А Нагірний приріс до Коломиї усім своїм серцем, розумом і чуттями. Бо він не лише народився в старій архітектурній частині Коломиї, виріс на її стрихах, де з-поміж різного мотлоху можна було знайти справжні антикварні скарби, а й налаштував свою душу на особливу тональність, яка співзвучна гармонії колишніх часів, коли жили інші, може, трохи кращі люди й панували інші цінності. Минуле для пана Василя не залишилося, як для більшості з нас, десь за обрієм вчорашніх днів. Навпаки, воно, немов неспокійне море, виносить для нього все нові краєзнавчі знахідки. Воно є суттю і сьогоденням Василя Нагірного.

Автор: Оксана КРОХМАЛЮК, "Вільний голос"
Обговорити на форумі