друкувати


Делегація ООН рекомендуватиме уряду України розробити план відбудови регіону

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-08-11 11:20:31

8 серпня після двох днів перебування групи ООН на Прикарпатті Постійний представник ООН в Україні Френсіс О’Доннелл дав прес-конференцію в Івано-Франківській облдержадміністрації, під час якої заявив: ООН рекомендуватиме уряду України розробити план відбудови регіону, що постраждав від повені, до наступної зими.

Зазначалося: в урядовому "плані відбудови" мають бути: карта зон можливих ризиків на відповідних територіях; сучасна система обміну інформації; план запобігання подібним природним катаклізмам і, неодмінно, план дій у випадку повторення лиха.

Водночас Френсіс О’Доннелл відзначив: "Відповідь на лихо з боку Уряду України, місцевих органів влади, регіональних адміністрацій є дуже позитивною. У більшості випадків люди, з якими ми спілкувалися, були задоволені тією допомогою, які вони отримують від держави".

Проте, за його словами, "Природному лиху, яке спіткало ваш край, можна було запобігти, якби гірські дороги мали міцну основу, як це є в горах Швейцарії". Він зазначив: загальна втрата населення (домівок, городів) не перевищує значних втрат інфраструктури в області , яку слід відродити.

Щодо допомоги ООН, то, як зазначив Постійний представник в Україні цієї впливової міжнародної організації, "буде використано мережу діючих проектів ООН; буде запропоновано більше інвестицій у відбудову регіону; ПРООН надасть області "незначні гранти"; ЮНІСЕФ допоможе у відбудові медичних закладів, а Міжнародний Червоний Хрест уже надав Івано-Франківській області 10 тисяч шт. водоочисних фільтрів вітчизняного виробництва.

"Я бачив лиха набагато більші, ніж у вас, – зазначив Френсіс О’Доннелл. – Зокрема, землетрус в Турції посеред зими, коли без даху над головою залишилися 10 осіб. Тоді нам довелося відправити літаками 2, 5 тисячі зимових наметів; впродовж 49 годин знайти на це декілька мільйонів доларів".

З цього приводу, він додав: "Ми раді, що стихія не зачепила основні сільськогосподарські регіони України. ООН сподівається, що надлишок урожаю Україна зможе передати, як гуманітарну допомогу, 4,5 млн. населенню голодуючої Ефіопії". Френсіс О’Доннелл поінформував місцевих журналістів, що наприкінці серпня в Україну приїде заступник координатора Всесвітньої сільського господарської організації, який проведе перемовини з Президентом України, урядом про можливість закупки сільгосппродукції для гуманітарних потреб цієї організації.

"ООН сподівається, що Україна буде активною у цій допомозі, якою вона є сьогодні у миротворчій місії, і цим приверне увагу світу до Голодомору в Україні 1932-1933 років, – підкреслив Постійний представник ООН В Україні. – І не лише широким відзначенням 75-ої річниці Голодомору, а й конкретними кроками, аби запобігти голоду в інших країнах".

Своєю чергою голова обласної ради, представник України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи Ігор Олійник подякував представницькій делегації ООН за відвідини Івано-Франківщини і за будь-яку допомогу – моральну, експертну, матеріальну. За його словами "Важливо, аби люди, які волею матінки-природи опинилися у складній ситуації після небувалої повені, побачили і реально відчули, що Україна – частинка світу, цивілізованого європейського співтовариства, яке не залишає у біді нікого".

Постійний представник ООН в Україні Френсіс О’Доннелл, який сьогодні повезе свою делегацію в Галицький район, неодноразово підкреслював: оскільки ми живемо в період різких змін клімату, можна передбачити, що подібні лиха траплятимуться частіше. Тому, мовляв, з цієї повені, що принесла значні руйнівні наслідки західному регіону України, зокрема автомагістралям, залізницям, мостам, і центральна влада, і місцева, і громади мають зробити відповідні висновки і вжити таких запобіжних заходів, які б унеможливили повторення того, що відбулося, повідомляє прес-служба голови обласної ради.

Обговорити на форумі