друкувати


Представників ООН цікавить стан здоров’я постраждалого від повені населення

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-08-07 02:07:09

Сьогодні-завтра на Прикарпатті з "попереднім візитом" перебуває група ООН. Під час зустрічі з головою Івано-Франківської обласної ради Ігорем Олійником та заступником голови облдержадміністрації Володимиром Шкварилюком Постійний координатор ООН в Україні Френсіс О'Доннел зазначив: "Ми зацікавлені подивитися на ситуацію зі здоров’ям населення регіону, які постраждали від повені. Особливо нас цікавить стан води, гігієна і санітарія. Після цього відрядження ми оперативно підготуємо оцінку ситуації і подивимося, чи є потреба у вашому регіоні у нагальній, короткотерміновій допомозі, чи довготерміновій, і якій саме".

Голова облради Ігор Олійник поінформував представників ООН про ситуацію щодо наслідків небувалої повені, яка зруйнувала півтисі мостів, 23 тис.га сільськогосподарських угідь, 1116 км автодоріг, 15 водозаборів, понад 200 приватних будинків, і, що, найприкріше, забрала життя 23 людей, 7 з яких – діти. Керівник представницької влади області розповів про допомогу, яку надали Івано-Франківщині Уряд й "на заклик Президента України Віктора Ющенка" інші регіони; про те, як йдуть відновлювальні роботи. За словами Ігоря Олійника, "Важливо, аби 1 вересня діти мали можливість піти школи і щоб для них були створені належні умови для проживання". Водночас Ігор Олійник зазначив: у 36 населених пунктах області й досі немає газопостачання. На полях краю зберігається 186 т пестицидів, залишених колишніми колгоспами, які можуть скласти загрозу грунтам; у Калуші "несе постійну загрозу хвостосховище калійного заводу".

За словами Постійного координатора ООН в Україні Френсіс О’Доннелл, представники ООН мають намір побувати у сім’ях, в яких повінь повністю зруйнувала домівки. Зокрема, вони відвідають гірські Надвірнянський і Верховинський райони. "Нас цікавить, як стихія вплинула на можливості людей заробляти, на приватний бізнес, а також чи є в регіоні хімічна, екологічна загроза, чи проводяться такого роду обстеження і які запобіжні заходи, -зазначив Френсіс О’Доннелл Водночас представників ООН цікавить, чи існує в області система інформування населення, а чи її слід створити, як поведе себе система страхування і який вплив матиме ситуація на децентралізацію влади в державі в майбутньому. А, головне, які висновки буде зроблено на урядовому і місцевому рівнях, щоб унеможливити, запобігти подібним природним катаклізмам.

Під час згаданої зустрічі зазначалося, що два дні тому в області працювали представники Всесвітньої організації охорони здоров’я, Міжнародної організації з питань міграції, які зробили свої висновки, а також представники Міжнародної організації Червоного Хреста, повідомляє прес-служба голови обласної ради.

Обговорити на форумі