друкувати


Ювілейна проща в Зарваниці

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-08-07 09:51:34

У Зарваниці відбулася Всеукраїнська проща, присвячена 1020-річчю хрещення України. Розпочалися урочистості в Тернополі, в катедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, Літургією та благословенням учасників Прощі. Численні колони прочан, різноманітних організацій української молоді потягнулися пішою ходою до чудотворного місця з’явлення Матері Божої.

На ювілейні святкування Хрещення України прибули українці зі США, Канади, Білорусі, Казахстану, Молдови, Росії, Бразилії, Аргентини, Угорщини, Румунії, Італії, Греції, Іспанії, Португалії; країни Прибалтики, Німеччина, Польща, Швейцарія, Ірландія були представлені делегаціями священиків та вірян. Велика потреба духовного очищення та єднання з Господом покликала до Зарваниці паломників через усі куточки України. Забігаючи наперед, відзначу, що особливо тепло вітали тут прочан з Криму та Одеси, Луганська і Донеччини. Зі столиці приїхали парохіяни церкви Святого Миколая-чудотворця, що відновлена на Аскольдовій могилі.

У Зарваниці на імпровізованих майданчиках пропонувалось чимало духовної літератури та різноманітної релігійно-церковної атрибутики, витвори мистецтва та творчого слова. В каплиці, що на подвір’ї парохіальної церкви, розпочалося урочисте відкриття прощі. Духовні пісні та музика, реколекційні науки, круглий стіл на тему: "Аборти в Україні: причини, наслідки, перспектива змін" — це неповний перелік заходів, що передували молебню до св. князя Володимира, що охрестив Україну. Прочани мали змогу звершити таїнство сповіді та отримати причастя.

Живим коридором в українських національних одностроях зустріла наша молодь префекта Конгрегації Східних церков Леонардо кардинала Сандрі. Супроводжували його блаженніший Любомир кардинал Гузар, єпископи та священики.

Традиційно українські хліб і сіль, вітання піснею і словом святково піднесла високим гостям наша молодь. Від об’єднання християнських родин вітання виголосила багатодітна родина з Тернополя. Мати і шість донечок віком від 3-х до 15-и років, в оригінальних вишиванках, виконали пісню-прохання до Бога. Божа благодать та надзвичайне щастя запанують в Україні тоді, коли в нас таких християнських родин буде більшість.

Отримавши кошик з квітами кольорів національного прапора Аргентини (що є батьківщиною кардинала Сандрі), розчулений гість промовив до української молоді: "Якщо ви так цінуєте і поважаєте національні символи інших, знаєте і співаєте духовних пісень, то чи можете виконати свій національний гімн?" У відповідь тисячоголоссям пролунало "Ще не вмерла Україна…" "Земля, яка має таку молодь, — благодатна, а держава, що має таких громадян, посяде гідне місце у світовому співтоваристві", — промовив зворушений кардинал.

Після вечірні звершено похід із свічками до чудотворного місця. Тиха і тепла місячно-зоряна ніч, багатотисячне миготіння та сяйво свічок, молитовні пісні створили неповторну атмосферу. Здавалося, все земне зупинилося. Змаліла повсякденна метушня, дріб’язкова суєта. Велике піднесення і розкаяння в гріхах огорнули в цей час не одну душу. Нічне святочне дійство підтвердило нікчемність потуг сил зла, що оскверняли це святе місце. Переслідували за віру. Заборонами, репресіями, тюрмами намагалися залякати людей і всю багатостраждальну церкву.

Але марними виявилися гріховні діла їхні. Нездоланна віра людей і всемогутня справедливість Божа восторжествували.

Близько опівночі відбулося посвячення води, потім — хресна дорога. А на співочому полі до світанку проходили духовні музичні розважання.

З першим сонячним промінням недільного дня до цілющого джерела потягнулися паломники. Тисячі людей споживали чудову святу воду, щиро дивуючись її невичерпності.

Величним багатоголоссям дзвонів супроводжувався похід владик і священиків від собору Зарваницької Матері Божої до подіуму. Наближався час архиєрейської Літургії, яку очолив Любомир Гузар. Були присутні посланець Ватикану кардинал Сандрі, єпископ римо-католицької, єпископи греко-католицької церков. Серед них — владика Микола Сімкайло.

Кардиналу Сандрі разом з іконою Зарваницької Матері Божої було передано запрошення Папі Бенедикту XVI відвідати Україну. А також листи-прохання про надання патріаршого статусу УГКЦ та зачислення до лику святих митрополита Шептицького та патріарха Сліпого.

Світську владу представляли голови рад західних областей, народні депутати В’ячеслав Кириленко, Руслан Князевич, Михайло Ратушний, інші.

Озвучено вітання з нагоди ювілею Хрещення України від Президента Віктора Ющенка та Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Завершилася літургія виконанням "Многая літа". Щоб всеперемагаючі Добро, Божа Благодать, Віра, Надія та Любов запанували на українській землі!

Автор: Володимир ПОКИДКО, "Вільний голос"
Обговорити на форумі