друкувати


Хто кому материнська церква

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-08-07 09:33:49

Святкування 1020-ліття Хрещення Київської Русі залишило по собі більше загадок і тем для розмірковування, аніж чітких відповідей на посталі давно питання. У неділю, перш ніж покинути Київ, Вселенський патріарх Варфоломій І заявив на площі перед секретаріатом Президента, що підтримує створення єдиної православної церкви в Україні, але в межах канонічності. Доктор богослів’я в галузі канонічного права, патріарх Варфоломій, очевидно, уявляє, яким чином це може бути здійснене. В Україні останнім часом обговорювали дві можливості: або УПЦ Київського патріархату буде визнана канонічною й увійде до складу Константинопольської патріархії як митрополія (з подальшою можливістю створення патріархату), або буде створено якусь нову церковну структуру, куди на рівних засадах увійдуть частини єдиної колись Київської церкви. Перша версія загадкова: на святкування не прийшов предстоятель УПЦ КП Філарет і, наскільки відомо, він особисто з Вселенським патріархом не зустрічався. Утім друга версія також нечітка: у неділю надвечір, після зустрічі в резиденції предстоятеля УПЦ МП у Лаврі патріархів Вселенського і Московського, керівник відділу зовнішніх церковних зносин митрополит Кирило повідомив журналістам, що питання про від’єднання канонічної Української православної церкви не стоїть на порядку денному”.

“Ми прибули сюди, щоб помолитися разом із вами за об’єднання усіх православних християн України в єдину церкву — церкву вашого народу, церкву вашої країни”, — сказав по прибутті в аеропорт “Бориспіль” Вселенський патріарх Варфоломій І. — Ми прибули сюди як паломники, як ті, хто надзвичайно цінує загальну і братню славу України. Ми прибули сюди, просячи благословення святого Володимира і тих багатьох святих аскетів, які сповідували віру у вашій країні, віддати почесті пам’яті тим, кого було закатовано в роки лихоліття. Ми прийшли, щоб схилити наші голови перед трагічними жертвами Голодомору”. Патріарх Варфоломій розставив крапки над “і” в питанні, хто кому материнська церква, привітавши українців від імені Константинопольської церкви: “Церкви, яка стане вашою матір’ю, яка була вашою матір’ю впродовж десяти століть”. У контексті розмов про перехід УПЦ КП під зверхність Константинопольського Патріаршого Престолу, останні слова Варфоломія І звучать особливо обнадійливо.

Патріарх Варфоломій І поклав край суперечкам про те, на чиє ж запрошення він приїхав, подякувавши Президентові Вікторові Ющенку за запрошення відвідати Україну, а Московському патріарху Алексію II — за можливість разом відсвяткувати 1020-річчя хрещення Київської Русі. “Напередодні святкувань Московський патріарх Алексій розіслав листи предстоятелям усіх православних церков світу, аби ті таки не їхали в Україну, бо там їх нібито примусять брати участь у спільних богослужіннях із церквами, які Алексій вважає “розкольницькими”. Відтак ми вирішили не брати участі в цих заходах, аби не ставити святкування під загрозу зриву і аби наша присутність не служила підставою для провокацій Алексія проти Української держави”, — прокоментувала прес-служба УПЦ КП.

Інтрига триває. Церковна громадськість чекає розвитку подій.

Автор: О.КРАВЧЕНКО, "Вільний голос"
Обговорити на форумі