друкувати


Бережіться кишкових інфекцій

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-08-04 11:11:28

Поширення таких інфекційних хвороб, як черевний тиф, дизентерія, сальмонельоз, хвороба Боткіна, лептоспіроз, холера та інших, пов’язане з нехтуванням давно відомих істин. Ми постійно чуємо від медиків, із засобів масової інформації про такі прописні істини, як миття рук перед вживанням їжі, заборону вживання "сирої" води, особливо з невідомих джерел постачання, немитих овочів та фруктів. Поширенню цих інфекційних хвороб сприяють також комахи, зокрема, мухи. Важливо, щоб харчові продукти, особливо м’ясні, кондитерські і т.д., зберігались згідно з вимогами (температурний режим, товарне сусідство), а сміття і харчові відходи не були доступними для мух і бродячих тварин.

Особливо актуальним є це питання тепер, коли вода в більшості криниць внаслідок їх підтоплення не підлягає використанню. Єдиним виходом із ситуації є чищення криниць та їх дезінфекція, а найпростішим заходом є використання для потреб тільки добре прокип’яченої води — навіть для миття рук, посуду, овочів, купання чи інших потреб. Потребує кип’ятіння, за результатами досліджень райСЕС, також вода з центральних і локальних водопроводів міста і району.

Керівники підприємств, установ, особливо організованих дитячих повинні першочергово потурбуватись про якісне водопостачання населення. Хочеться наголосити, що великій небезпеці піддають гостей організатори заходів (весілля, проводи в армію, похорон), де страви готують з неякісної сировини, з порушенням технології, умов зберігання, а також залученням до приготування чи обслуговування осіб, що можуть бути носіями інфекцій. Потрібно пригадати випадок кількарічної давності в Підгайчиках, коли в лікарню за декілька годин було госпіталізовано близько сотні осіб. За завдану шкоду здоров’ю гостей такі організатори можуть притягуватись навіть до кримінальної відповідальності.

Заходи для попередження кишкової групи інфекційних хвороб особливо є актуальними є після повені, та вони водночас є прості і доступні для кожного з нас. Отож, дотримуватись елементарних правил особистої і колективної гігієни, утримувати в чистоті житло, території садиб та місць громадського перебування, вживання та використання безпечної епідвідношенні води дозволить попередити більшість інфекційних хвороб.

Автор: Дмитро АНДРУШКО, завідувач епідвідділу райСЕС, "Вільний голос"
Обговорити на форумі