друкувати


Інформаційний випуск "Події дня", 29 липня (відео)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-07-30 12:08:24

29 липня, за уточненими даними, внаслідок стихійного лиха в Івано-Франківській області загинуло не 13 прикарпатців, як це подавалося раніше управлінням МНС, а 19 осіб, 5 з яких діти. Без електропостачання залишається 50 сіл. Не працюють 49 АТС. Без телефонного зв’язку 106 населених пунктів. Про це повідомили в облдержадміністрації. Від стихії 23-26 липня на Прикарпатті постраждало 417 населених пунктів, 24 905 житлових будинків, 20600 га сільськогосподарських угідь. Розмито 602,6 км берегів; пошкоджено понад 100 км берегоукріплень, зруйновано 25 км берегів річок, 10 км дамб; пошкоджено та затоплено 347 автомобільних доріг, 416 пішохідних мостів; пошкоджено 665 км автомобільних доріг та 633 водопропускні труби, затоплено 24 водозабори. Під час евакуації врятовано 1435 громадян; вивезено рятувальниками у безпечні місця 8353 прикарпатців.

Стихія завдала значних збитків в Коломийському районі: знищено гідротехнічні споруди і транспортні мережі, багато населених пунктів відрізано від Коломиї, 36 сіл залишилися без газу, змито 6 високовольтних ліній, не працює 6 телефонних станцій. Відповідні служби оперативно працюють. Планується відновити газопостачання в селах Беремяни, Ковалівка, Спас, Микитинці, Струпків та Баб’янка. Напружена ситуація залишається в Слободі та Велесниці. Припинено заїзд дітей в табір «Прикарпатські зорі», що в селі Слобода. Загалом збитків завдано на суму 85 мільйонів гривень. Через негоду перенесено ХІІ Міжнародний фольклорно-етнографічний фестиваль «Коломийка-2008», який мав відбутися в селищі Печеніжин 9-10 серпня. В даний час працівники структурних підрозділів райдержадміністрації та районної ради опрацьовують дані щодо потерпілих громадян внаслідок стихії. В районі створено відповідні компетентні комісії, члени яких складають акти та підраховують завдані збитки. У віддалені населені пункти постачається питна вода й медикаменти. Про це повідомляє прес-служба Коломийської РДА.

Водна стихія пішла на спад. Але наслідки ліквідовуватимуть ще довго. Однією з перших загрозу великої води відчула Львівська залізниця. Загалом розмито близько 30 кілометрів колії. Зі станції Коломия у двох напрямках припинено рух поїздів. Для ознайомлення зі станом залізничних доріг на Прикарпаття приїхали генеральний директор "Укрзалізниці" та головний інженер Львівської залізниці.

Уряд відкрив "гарячу телефонну лінію" для постраждалих від повені мешканців Західної України. Про це повідомила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко. Вона відзначила, що мешканці західних областей України можуть звернутися за допомогою до Уряду за номером – 8 (044) 256-78-08. Івано-Франківська ОДА відкрила також гарячу лінію для допомоги потерпілим. Якщо ви мешкаєте на Івано-Франківщині і стихія завдала вам лиха, звертайтеся за номером 8 (0342) 55-20-07. У Коломийській районній державній адміністрації "гаряча" телефонна лінія за номерами: 4-70-30 та 4-70-31 – цілодобово.

У зв’язку з імовірністю випадків знищення, пошкодження або втрати документів громадянами, що постраждали від наслідків стихійного лиха, у кожному райвідділ міліції паспортні служби з 28 липня щодня працюватимуть до 22-ої години. У разі втрати паспортів людям варто звернутися в міліцію з відповідною заявою, відтак паспортна служба подбає про виготовлення нового паспорта у найкоротші терміни.

Від четверга міліція Коломиї працює в посиленому варіанті несення служби. 80 чоловік у погонах робили все необхідне: евакуйовували людей, контролювали громадський порядок, охороняли затоплені території від посягань, возили харчі та просто заспокоювали потерпілих. З полегшенням правоохоронці підсумовують, що жодного факту крадіжки чи мародерства не зафіксовано, на щастя, не було й жертв, від населення отримали багато подяк. Начальник міліції громадської безпеки Володимир Жупник сам на плечах виніс з затопленого будинку вагітну жінку. Майбутня мама пообіцяла через кілька місяців запросити його на хрестини. А можливо, й за хресного батька. Як працювали правоохоронці під час стихії розкаже Володимир Жупник.

17 мільйонів гривень – така сума збитків після нещодавньої повені у Коломиї – повідомили в ВУКМ. За 5 днів стихії в місті затопило більше 500 присадибних ділянок, водою заповнені півсотні підвалів у коломийських багатоповерхівках. Через аварійні дахи майже 30 будинків залишилися без світла.

У Печеніжині продовжують ліквідовувати наслідки повені. Біля зруйнованого мосту встановлюють тимчасовий об’їзний. Наразі там безперервно працюють 15 робітників.

Коломийський Червоний Хрест повідомляє, що може забезпечити проживання 20-тьом людям, котрі потерпіли від стихії. Звертайтеся, місто Коломия вулиця Петлюри, 24, телефон 2-69-25.

В Коломиї тривають шахові баталії. КМС Василь Андрусяк посів перше місце у бліцтурнірі серед юнаків та дорослих.

Завантажити відео...

Джерело: Телерадіокомпанія "НТК"
Обговорити на форумі