друкувати


Про встановлення тарифів на послуги з вивезення та захоронення ТПВ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-07-30 09:32:31

Розглянувши звернення комунального підприємства по експлуатації житла, щодо збільшення фактичних витрат на надання послуг з вивезення ТПВ, з метою доведення тарифів до розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво, керуючись Законом України "Про житлово-комунальні послуги" від 24.06.2004 р. № 1875-ІУ, статтею 28 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та розпорядженням обласної державної адміністрації від 01.12.1998 р. № 1075 "Про використання виконавчими органами селищних та міських рад повноважень в галузі ціноутворення", виконком міської ради вирішив:

1. Встановити з 01.09.2008 р. наступні тарифи на послуги з вивезення ТПВ, які надає комунальне підприємство по експлуатації житла:

1.1. Вивіз твердих побутових відходів від населення приватного сектора – 30,55 грн. за один кубічний метр;

1.2. Вивіз твердих побутових відходів від бюджетних організацій – 32,00 грн. за один кубічний метр;

1.3. Вивіз твердих побутових відходів від юридичних осіб (інших споживачів) – 33,46 грн. за один кубічний метр.

2. Встановити з 01.09.2008 р. такі тарифи на послуги з вивезення та захоронення ТПВ виходячи з тарифу на захоронення ТПВ в розмірі 23,28 грн. встановленого рішенням виконавчого комітету від 24.06.2008 р. № 180:

2.1. Вивіз та захоронення твердих побутових відходів від населення приватного сектора – 58,49 грн. за один кубічний метр;

2.2. Вивіз та захоронення твердих побутових відходів від бюджетних організацій – 59,94 грн. за один кубічний метр;

2.3. Вивіз та захоронення твердих побутових відходів від інших споживачів – 61,40 грн. за один кубічний метр.

3. Встановити місячну плату за послуги з вивезення та захоронення ТПВ на одного мешканця від будинків приватного сектора в розмірі 8,33 грн. виходячи з середньорічної норми утворення 1,71 м3 на одну людину затвердженої рішенням виконавчого комітету від 26.02.2008 р. № 66 та тарифів на вивіз і захоронення ТПВ.

4. Комунальному підприємству по експлуатації житла (В.Михайлищук) довідки громадянам, які проживають в приватних будинках, надавати при умові пред’явлення договору на вивіз ТПВ.

5. Відділу земельних відносин міської ради (М.Дмитрук), відділу архітектури (Д.Кендзьор) проводити прийняття в експлуатацію приватних житлових будинків за умови укладання мешканцями договору на вивіз сміття та передбачити в переліку документів, які подаються для приватизації присадибних земельних ділянок наявність вищенаведеного договору.

6. Рішення виконавчого комітету міської ради від 05.08.2004 р. № 980 вважати таким, що втратило чинність.

7. Дане рішення виконавчого комітету опублікувати в газеті "Коломийський вісник".

8. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника міського голови М.Білоуса.


Аналіз регуляторного впливу
Відповідно до ст. 8 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", Методики проведення аналізу впливу регуляторного акта, затвердженої Постановою Кабінету міністрів України від 11.03.2004 р. № 308.

Назва регуляторного акта: рішення "Про встановлення тарифів на вивіз та захоронення твердих побутових відходів з будинків приватного сектору, бюджетних організацій та юридичних осіб (інших споживачів)".

Регуляторний орган: виконавчий комітет міської ради. Розробник документа: комунальне підприємство по експлуатації житла. Відповідальна особа: Михайлищук Василь Михайлович. Контактний телефон: 40931.

1. Опис проблеми. Чинний тариф на послуги з вивезення ТПВ з приватного сектора та організацій, який не переглядався з 2005 року, не відшкодовує фактичних витрат підприємства.

За цей період зросли ціни на паливно-мастильні матеріали (на бензин з 3,40 грн. за 1 л. у чинних тарифах до 5,20 грн. за 1 л. у розрахункових тарифах, тобто на 52,9 %), а також збільшилась мінімальна заробітна плата на 55% (з 337 грн. до 525 грн.), зросли ціни на запчастини та матеріали для ремонту машин. Витрати перевищують доходи від послуг, збитки зростають. Недоодержані кошти від послуг з вивезення ТПВ з приватного сектора за І півріччя 15100 грн. Станом на 1 липня 2008 р. збитки становлять 81,4 тис. грн. КПЕЖ відчуває нестачу обігових коштів для придбання паливно-мастильних матеріалів, запасних частин та матеріалів для ремонтних робіт, виплати заробітної плати працівникам у відповідності з чинним законодавством. Сміттєвози та автомобілі, які надають послуги по перевезенню ТПВ з приватного сектора, старої модифікації і не відповідають сучасним вимогам, перебувають в експлуатації більше 20 років, коефіцієнт зношеності понад 90%. В результаті збитковості підприємство не має можливості проводити капітальний ремонт та оновлення техніки, як того потребують умови експлуатації.

Захоронення ТПВ здійснює товариство з обмеженою відповідальністю "Колокомунсервіс". Ціни на захоронення зросли на 54 відсотки. Тариф на захоронення ТПВ тепер 23,28 грн. за один кубічний метр (рішення виконавчого комітету Коломийської міської ради від 24.06.2008 р. № 180).

Підприємство поставлено в такі умови, коли існує реальна загроза порушення графіків обслуговування замовників послуг, що може призвести до антисанітарного стану міста, черг на вивезення ТПВ, незадоволення споживачів. Для забезпечення належного санітарного стану в м. Коломиї необхідні такі тарифи, які відшкодують економічно обґрунтовані витрати підприємства.

2. Мета регулювання. Прийняття даного рішення дасть можливість: врегулювати відшкодування витрат КПЕЖ; якісно та безперебійно надавати послуги з вивезення твердих побутових відходів за погодженими графіками; забезпечити беззбиткову діяльність підприємства відповідно до вимог Закону України "Про житлово-комунальні послуги від 24.06.2004 р. № 1875-ІV".

3. Альтернативні способи. Альтернативними способами досягнення мети регуляторного акту можуть бути:

1. Збереження існуючого стану, тобто без зміни чинних тарифів та без дотації з міського бюджету. Такий спосіб неприйнятний, оскільки збільшиться збитковість підприємства, не буде можливості розраховуватися за паливно-мастильні матеріали, енергоносії і виплачувати працівникам заробітну плату. Такий стан критичний.

2. Виділення з місцевого бюджету дотації для відшкодування різниці в цінах і тарифах (чинних сьогодні). Фактично такий спосіб не розглядають як оптимальне розв’язання проблеми у зв’язку з тим, що в міському бюджеті видатки на покриття різниці в цінах і тарифах не передбачені. Необхідність встановлення тарифів, що забезпечували б повне відшкодування економічно обґрунтованих витрат, передбачено чинним законодавством України. Оскільки є можливість покращення теперішнього стану відповідно до чинного законодавства, то доцільним є встановлення розміру економічно обґрунтованих тарифів на послуги з вивезення твердих побутових відходів.

4. Механізм розв’язання проблеми. Цей регуляторний акт забезпечує збалансованість інтересів споживачів послуг та підприємства. Споживачам – вчасно надані послуги з санітарної очистки, прозорість структури плати за послуги. Підприємству – повне відшкодування вартості послуг з вивезення твердих побутових відходів, створення умов для покращення технічного стану підприємства.

5. Обґрунтування можливості досягнення мети в разі прийняття регуляторного акта, оцінка можливості впровадження та виконання його вимог. Таке рішення передбачає встановлення економічно обґрунтованих тарифів на послуги за м кубічний.

Значне підвищення тарифів на послуги зумовлене збільшенням цін на паливно-мастильні матеріали проти цін у чинних тарифах та високої питомої ваги вартості палива у загальних витратах на послуги (більше 40%). Ухвалення даного рішення покращить фінансовий стан підприємства.

Керуючись чинним законодавством, вартість послуг з вивезення ТПВ затверджує рішення виконавчого комітету Коломийської міської ради. Основний ризик, який може негативно виплинути на дію цього регуляторного акта, – наступне підвищення цін на паливно-мастильні матеріали, запчастини і вузли до автомобілів, зміни рівня мінімальної заробітної плати, податків. Для уникнення наслідків буде здійснено моніторинг фактичної собівартості послуг з вивезення та захоронення ТПВ. При необхідності вноситимуть зміни до регуляторного акта.

6. Очікувані результати регуляторного акта. Категорія суб’єктів, на яких впливає документ. Сфера впливу: органи влади. Вигоди: своєчасне і якісне виконання послуг з вивезення ТПВ, зменшення видатків на дотації. Витрати: немає. Сфера впливу: суб’єкти господарювання. Вигоди: забезпечення обслуговування об’єктів за погодженим графіком на вивезення ТПВ, скорочення строків та підвищення якості обслуговування. Витрати: збільшення витрат на оплату послуг з вивезення ТПВ. Сфера впливу: територіальна громада. Вигода: виконання усіх замовлень на вивезення ТПВ, скорочення строків та підвищення якості обслуговування. Витрати: збільшення на оплату послуг з вивезення ТПВ.

7. Термін дії регуляторного акта. Термін дії запропонованого регуляторного акта необмежений і чинний до його відміни, а також у разі внесення змін до тарифів на послуги з вивезення ТПВ.

8. Показники результативності. У результаті впровадження регуляторного акта будуть досліджувати та вивчати наступні показники.

8.1. Обсяг накопичення побутового сміття від приватного сектора (в т. ч. кількість будинків, вулиць, графік вивезення).

8.2. Рівень поінформованості населення про "Правила благоустрою" міста Коломиї, норми накопичення та тариф.

8.3. Розмір коштів, одержаних унаслідок виконання регуляторного акта.

8.4. Рівень відшкодування витрат доходами від надання послуг за розрахунковими тарифами.

8.5. Показники якості. Кількість скарг на неякісне надання послуг, незручності обслуговування в часі та періодичності.

9. Заходи з відстеження результативності акта. Базове відстеження результативності регуляторного акта здійснюється до дня набрання його чинності. Повторне: через рік після базового відстеження.

Джерело: "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі