друкувати


Слава морських піхотинців

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-07-23 09:59:47

Український військово-морський флот сучасного зразка, як свідчать історичні джерела, має найдовшу серед країн колишнього СРСР історію. Він був створений у 1919 році морським міністром УНР Михайлом Білінським.

За час керівництва морським міністерством М.Білінський устиг зробити чимало для розбудови українських військово-морських сил на узбережжі Чорного моря. Він заснував Гардемаринську школу, сформував три полки морської піхоти. Мало хто знає, що 1-й полк морської піхоти формувався у Коломиї і дістав назву "Гуцульський". Востаннє морські піхотинці взяли участь у другому Зимовому поході армії УНР. У запеклому бою у селі Малі Млинки під Базаром (1921 р.), відстрілюючись від більшовицьких військ, Михайло Білінський, аби не потрапити в полон, застрелився.

Далі історія українського морського флоту перервалася на 70 років.

Не будемо ставити риторичного питання, наскільки сьогоднішній морфлот України є українським. У всякому разі він до цього неухильно крокує, долаючи ідеологічну павутину, розставлену внутрішніми й зовнішніми ворогами України.

ВМС України — перший рід військ, який повністю перейшов на контрактну систему служби. (До 2010 року за його прикладом мало б піти все українське військо).

З агітаційною метою завербувати охочих до служби у морфлоті до Коломиї приїхали підполковник військ берегової оборони Андрій Ульянов та старший матрос взводу розвідки морської піхоти симпатична дівчина Юля Покровка (на знімку).

Сьогодні активно проводиться набір добровольців на службу за контрактом у морську піхоту. Хлопці служитимуть у Сімферополі, Керчі, Феодосії. Перший контракт заключають на три роки. Ті, хто пройде відбір, забезпечуються помешканням та правом на здобуття безкоштовної вищої цивільної освіти (заочно) або вищої військової освіти.

Україна потребує українських морських піхотинців.

Автор: Іван ДЖИНДЖУРА, "Вільний голос"
Обговорити на форумі