друкувати


Незалежне тестування. Покладаючись на знання

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-07-23 09:54:55

Юнь насолоджується літом. Цьогоріч їй не довелося корпіти над підручниками, готуючись до вступних випробувань. Перепусткою у вищі навчальні заклади є результати зовнішнього незалежного оцінювання. Його пройшли в Україні понад 460 тисяч школярів, позитивні результати з них отримали близько 416 тисяч, десь приблизно стільки ж очікується студентів. Скільки серед них буде з Коломийщини, поки що складно сказати. Адже й про результати тестування наших школярів можна лише говорити приблизно.

— Кожен учасник отримав заклеєний конверт. І це було його право: розголошувати результати тестування чи ні, — пояснює методист з питань зовнішнього незалежного тестування Ярема Гриньовський, який був відповідальний за пункт реєстрації при райвідділі освіти. — Загалом у нашому пункті зареєструвався 931 учасник. Це і випускники шкіл, цьогорічні й попередніх років; ті, хто закінчив школу екстерном, студенти коледжів, технікумів, училищ. На перший обов’язковий тест з української мови прийшло 779 осіб. З інших предметів найбільше зареєструвалися на математику і біологію. На сьогодні 30 осіб так і не зголосилися забрати свої сертифікати, очевидно, вони в них і не мають потреби.

Цього року останній дзвоник у школах району пролунав для 923 випускників 11 класів, з них для участі в тестування зареєструвалося 532; 142 учні виявили бажання, щоб результати тестування їм було зараховано як державну підсумкову атестацію з української мови, ще 11 — з історії України, 14 — з математики.

За словами Яреми Зеновійовича, під час тестування не було порушень, усе відбулось організовано, адже цьому передувала велика підготовча робота. З директорами шкіл, їхніми заступниками проводились семінари-навчання. Учні шкіл були добре обізнані про терміни подання документів, час, місце і умови проведення тестування, мали змогу пройти пробне тестування. А ось з-поміж числа інших, хто хотів би стати студентом, знаходилися такі, які не встигли вчасно подати заяви через непоінформованість або сподівання, що тестування усе-таки відмінять.

— Моє особисте бачення: система тестування потрібна і її не відмінять, — каже Ярема Зеновійович. — Звичайно, вона потребує вдосконалення, кращого технічного забезпечення. Варто, щоб і пунктів тестування було більше. Отож тим, хто має намір продовжувати навчання у вищих навчальних закладах, я би порадив ретельно стежити за інформацією по телебаченню, читати газети, щоб наступного року не упустити свій шанс. І серйозно готуватися до випробувань, покладаючись на знання, а не лише на удачу. Користуючись нагодою, хочу висловити газеті "Вільний голос" подяку за співпрацю, об’єктивне висвітлення кампанії з тестування.

Автор: Вікторія КОХАН, "Вільний голос"
Обговорити на форумі