друкувати


Чи буде у наших оселях найдорожчий скарб?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-07-21 10:23:59

Послуги з водопостачання та водовідведення у м. Коломиї надає комунальне підприємство "Коломияводоканал". Воно належить місту, тобто територіальній громаді.

Забезпечення якісних послуг складний і довготривалий технологічний процес як очистки води питної, так і стічних вод. Вода забирається з р.Прут у 3 басейни – відстійники та проходить фільтрацію у 8 інфільтраційних басейнах, загальним об’ємом 48 тис. куб.м. Поступово за допомогою насосних станцій надходить у резервуари чистої води об’ємом 6 тис. куб. м та 1,5 тис. куб. м, де проходить контактне хлорування. По 92 км водопровідних мереж воду, придатну до споживання, подають до осель споживачів. Технологічний процес триває до 5 днів.

Відповідна й очистка стічних вод на очисних спорудах. Технологічний процес складніший і енергозатратніший, тривалістю 12-14 днів.

Протягом останніх років багато робіт зроблено відповідно до "Загальнодержавної програми реформування і розвитку ЖКГ" та програми "Питна вода". Загальні витрати, передбачені "Програмою реформування", 54 млн. грн. Освоєно за період 2005-2007 рр. 5131,2 тис. грн., у тому числі з Державного бюджету – 3835,6 тис. грн.; місцевого бюджету – 1092,1 тис. грн. та власних коштів – 176,9 тис. грн. Власні кошти підприємства – це складова частина тарифу, тобто участь в оновленні основних фондів беруть також і споживачі. Таким чином виконано 9,5 % робіт із запланованих 31,5 %.

Виконання цих робіт у КП "Коломияводоканал" вилилось у значну економію паливно-енергетичних ресурсів. Так, за 2007 р. було спожито на 466,7 тис. кВт електроенергії менше, ніж у 2006 р., що в грошовому виразі становить біля 150 тис. грн.

На жаль, у ринкових умовах праці ціни на паливно-енергетичні ресурси формують, не зважаючи на інтереси житлово-комунальної сфери. Так, вартість 1 кВт/год. електроенергії у січні 2007 р. становила 0,34 грн., у листопаді 2007 р. – 0,39 грн., в січні 2008 р. – 0,42 грн., а вже за червень 2008 р. ціна 0,51 грн. за 1 кВт, тобто ріст 23,5 % – 30,8 %. Ріст вартості бензину та дизельного палива, напевно, помічає кожен мешканець міста.

Відбулося також зростання відповідно до чинного законодавства розміру мінімальної заробітної плати з 420 грн. до 525 грн. – 25 %.

Унаслідок зростання основних складових витрат тарифи на послуги водопостачання та водовідведення відшкодовують тільки відповідно 78,4 % та 79,7 % економічно обґрунтованої собівартості. Таким чином постає питання щодо нестачі обігових коштів, які повинні бути спрямовані на погашення плати за енергоносії, паливо, матеріали, податки, виплату заробітної плати працівникам. Через низький рівень заробітної плати підприємство втрачає висококваліфіковані кадри. На даний час підприємству потрібні слюсарі, електрики, газоелектрозварники та машиністи-екскаваторники, тому що працівники не хочуть робити за низьку заробітну плату.

Найбільша частка споживачів – населення, 77,3 %. Більш як 65 % всіх доходів водоканал одержує також від населення. На жаль, воно за послуги оплачує або не вчасно, або не у повному обсязі. За 2007 рік рівень проплати 96,6 %, за півроку 2008 року – 98,8 %, також потрібно не забувати за борги минулих періодів. Постає знову питання про запроваджування різних засобів впливу на тих споживачів, які не хочуть платити за спожиті послуги. Прогнозують, що з часом будуть використовувати такі методи, які були запроваджені у Полтаві, – від’єднання від централізованого водопостачання окремих квартир за допомогою приладу "Спрут", притягнення до судової відповідальності. Плануємо вже у найближчих числах вивішувати списки боржників у під’їздах будинків, а також друкувати у газеті найбільших боржників незалежно від статусу та виду роботи. Негативним наслідком невідповідності тарифів на послуги водопостачання та водовідведення для населення рівню економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво, як це передбачено чинним законодавством, зокрема в частині капітальних інвестицій, є зниження якості послуг. Адже зношеність водопровідно-каналізаційних мереж становить 52 %, у разі виникнення аварій не підтримується належний тиск у системах.

На даний час економічно обґрунтовані тарифи для населення такі: водопостачання – 2,46 грн./куб. м, водовідведення – 1,79 грн./куб.м. Значний внесок у розвиток як підприємства, так і міста – оплата населення за воду, оскільки від їхньої підтримки та розуміння залежить, чи буде у наших оселях найдорожчий скарб на землі – чиста вода.

Автор: Ігор КАЛИНЯК, директор КП "Коломияводоканал", "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі