друкувати


Погода таки підводить

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-07-19 09:54:03

Збитків на більш як три мільйони гривень завдали цьоготижневі стихії прикарпатським аграріям, повідомив начальник відділу головного управління агропромислового розвитку ОДА Михайло Вінтоник.

Знищено понад 500 га ріпаку й зернових та зернобобових. Пошкоджено ж іще близько 600 га таких самих культур, а також льону та гречки. Найбільшого лиха зазнали в АТЗТ імені Степана Мельничука, ПП «Цинівському» Коломийського, в СГВК імені Грушевського, ТзОВ «Уїзд» Рогатинського та в низці сільгосппідприємств Богородчанського й Городенківського районів.

Цей хоч і порівняно не вельми масштабний природний катаклізм все ж укотре засвідчив, що селянам, як свого часу й наголошувала «Галичина», варто таки страхувати свої посіви. Адже отримати компенсаційні кошти за втрачений урожай з державного чи обласного резервних фондів нині вкрай важко, кажуть фахівці. Тим часом увесь аграрний світ тісно співпрацює в цьому зі страховими компаніями, що створює надійну фінансову безпеку для будь-яких ризиків господарювання просто неба. А тим паче, що в Україні держава компенсує господарям половину страхових внесків...

Негода також загальмувала і збирання врожаю. Наразі ріпаку зібрано лише трохи більше третини, а ранніх зернових – лише 2,5 відсотка із майже 90 тис. га призначених для цього площ. За словами заступника начальника головного управління агропромислового розвитку ОДА Івана Андріїшина, як через весняні затяжні дощі, так і через теперішні несприятливі погодно-кліматичні умови цьогорічні жнива дещо затягнуться. За попередніми прогнозами, хліб з полів у регіоні вдасться зібрати як мінімум на тиждень пізніше від назагал узвичаєних термінів жнивування в нашій зоні, повідомляє Галичина.

Обговорити на форумі