друкувати


Грибна пора. Рекомендації

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-07-15 01:18:33

Невміння відрізняти отруйні гриби від їстівних часто призводить до тяжких наслідків. Тому необхідно дотримуватися таких елементарних правил:

1. Збирайте тільки ті гриби, про які ви добре знаєте, що вони їстівні.

2. Гриби, які викликають сумнів, не слід вживати в їжу і пробувати на смак.

3. Ніколи не збирайте і не їжте ті гриби, що у підставі ніжки мають клубнеподібне потовщення, оточене оболонкою (наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора) і не пробуйте їх на смак.

4. Сироїжки намагайтеся брати з цілою ніжкою, щоб не упустити з виду важливу ознаку, зазначену в попередньому правилі.

5. Якщо збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте і не їжте "печериці", що мають пластинки білого кольору. У смертельно отруйної блідої поганки, схожої на печериці, пластинки завжди білого кольору.

6. Якщо збираєте для засолення волнушки, чорнушки, білявки, грузді, підгрузді та інші, що містять молочний сік, то обов’язково вимочіть їх, щоб видалити подразнюючі шлунок речовини. Те ж саме треба робити з валуями і сироїжками, що мають їдкий і гіркий смак.

7. Зморшки варто спочатку проварити 10 хвилин, а відвар вилити. Після такої обробки можна варити і смажити.

8. Ніколи не збирайте і не готуйте гриби переспілі, червиві, зіпсовані.

9. Не їжте сирі гриби.

10. Не вірте поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають потемніння цибулі чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд при варінні. Це неправильне уявлення!

11. Не збирайте гриби, навіть їстівні, в міських парках, скверах, подвір’ї, а також уздовж автомобільних доріг і залізниць. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними.

12. Принесені додому гpиби слід того ж дня ретельно переглянути. Усі сумнівні, а також переспілі, не шкодуючи, викинути. У той же день або не пізніше наступного ранку їх піддають кулінарній обробці.

Автор: І.ВОЙТОВИЧ, заввідділення гігієни харчування, "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі